naar top

Benaming organisatie n.a.v. integratie gemeente-OCMW

De afgelopen jaren hebben we als organisatie een veranderingstraject afgelegd n.a.v. integratie gemeente-OCMW. Zo zijn de verschillende diensten nauwer gaan samenwerken (interne reorganisatie), mailen alle collega's binnen de organisatie met het mailadres @beerse.be en de OCMW-collega's niet langer met @ocmwbeerse.be, .. . Maar waar we nu regelmatig op vastlopen is de benaming van onze organisatie. In ons logo maken we gebruik van de baseline 'buitengewoon Beerse'. Er is in dat logo geen verwijzing naar gemeente of OCMW. We willen dat zo ook behouden, maar in briefwisseling, mails, ... voelen we wel dat er nood is aan enige duiding want 'buitengewoon Beerse' zegt natuurlijk niets over de organisatie. Daarom mijn vraag aan jullie: welke benaming gebruiken jullie? Zeggen jullie 'gemeente & OCMW' of 'lokaal bestuur' of... . Alvast bedankt voor jullie reactie!

Reacties

Reageer
 • foto Els Verbeke
  In Nazareth hanteren we "lokaal bestuur Nazareth" als naam van de organisatie, bv. op een visitekaartje. Ook in publicaties schrijven we over onszelf als het lokaal bestuur. In ons logo schrapten we de term "gemeente" en houden we enkel "Nazareth" over. Het OCMW zal dit aangepaste logo nu ook gebruiken.
 • foto Tom De Smet
  Wij (Waregem) hebben hiervoor een aanpassing in onze huisstijl doorgevoerd. Kort gezegd: zowel stad als welzijn gebruiken dezelfde huisstijl, enkel een accent/kleurverschil in de communicatie maakt meteen duidelijk of het van de stad (rood) of welzijn (groen) komt. In bijlage zie je wat ik bedoel.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Kobie Burgess
  In Malle zijn we overgestapt naar gemeente Malle als officiƫle benaming. We starten binnenkort ook met een opfrissing van onze huisstijl en proberen door middel van accentkleuren een onderscheid te maken. Zo blijft het voor inwoners wel herkenbaar.
 • foto Patricia Meulemans
  Hoi Inge
  Door de inkanteling van het OCMW in de gemeente zal dit jaar onze huisstijl en logo aangepakt worden. We waren het erover eens dat we het logo van de gemeente wilden behouden omdat dit toch al enige bekendheid geniet. We opteerden niet voor een compleet nieuw logo. De probleemstelling die je vermeldt, klinkt ons niet vreemd. Wij hebben dit opgelost door een aparte tagline te maken onder het logo wat verwijst naar de desbetreffende dienst. In de briefwisseling zal telkens het eigen logo gebruikt worden. Als bijlage het voorbeeld. Het OCMW krijgt dus het logo van de gemeente, maar met de tagline "welzijn". Onder deze noemer valt dus alles wat vroeger het OCMW aanging zoals sociale dienst, schuldbemiddeling, seniorenvoorzieningen,... Op die manier vormen we wel een eenheid (OCMW/gemeente), maar maken we een klein onderscheid per dienst.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Ann Olbrechts
  Inge,
  Ook in Putte stelt zich dit probleem. De OCMW-diensten gaan inderdaad de gemeentelijke lay-out overnemen maar struikelen over 'gemeente Putte' in het logo. Er zal dan ook voorgesteld worden om in het logo 'gemeente' te schrappen. (zie ook mijn eerdere vraag over de uniforme handtekening).
 • foto Hanne Couckuyt
  In Haaltert gaan we in de nieuwe huisstijl waarschijnlijk "Lokaal bestuur Haaltert" gebruiken. Ik begin het hier en daar ook al in andere communicatie zo te gebruiken. Het klinkt wel goed, vind ik. De mensen moeten het gewoon nog wat leren kennen.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.