naar top

bewaken van kerntaak en neutrale toon infoblad

Goedemiddag,
Vanuit ons bestuur kwam de opmerking om meer 'positief nieuws' uit onze gemeente (Kontich) te brengen. Ze doelen dan op zaken die vaak losstaan van onze gemeentelijke dienstverlening of activiteiten maar onze gemeente wel op een leuke manier onder de aandacht brengen. Denk aan een inwoner die een revolutionair product op de markt brengt, Hanne van het nieuwe K3 die uit onze gemeente komt, een Kontichnaar die een manier vindt om treinen 25 procent zuiniger te laten rijden, enz..

Vanuit onze communicatiedienst hebben we hier toch bedenkingen bij. Akkoord, zulke zaken steken een pluim op de Kontich hoed, maar is zulke zaken brengen wel onze kerntaak? En waar trekken we dan de grens om sommige zaken wel of niet te brengen? Schuilt er bovendien geen gevaar om al te vaak mensen uit politieke achterbannen aan het woord te laten en op die manier het neutrale karakter van ons infoblad (deels) te verliezen? …
Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Zijn hier bij andere gemeenten duidelijke richtlijnen of afspraken over?
Alvast bedankt voor jullie reactie en prettig weekend.
Met vriendelijke groeten,
Kevin

Reacties

Reageer
 • foto Annebeth Boudry
  Dag Kevin,

  ik kan je al doorverwijzen naar enkele redactiestatuten en nota's die hier al in eerdere topics zijn verschenen:

  - http://www.kortom.be/nieuws/7126/gemeente-edegem-deelt-redactiestatuut
  - http://www.kortom.be/e-groep/7159/fotos-van-politici-in-het-infoblad

  Wel een vraag bij jouw vraag: hoe is het infoblad van Kontich vandaag opgevat? Wat zijn de belangrijkste topics die erin aan bod komen?

  Ik vind het persoonlijk sterk om verhalen van mensen uit de gemeente naar voor te brengen en meer richting een infomagazine te evolueren. De 'droge' informatie kan je koppelen aan deze artikels. De organisaties die recent hun blad vernieuwden, kozen bijna allemaal voor deze aanpak. Als je in de 'zoek' eens zoekt op infoblad of magazine, zal je zeker op een berg voorbeelden botsen.

  Een redactiestatuut maken met duidelijke afspraken, gevalideerd door politiek en ambtenarij, geeft een antwoord op jouw vraag over dunne grenzen en gevaar voor veel politiek in je blad.

  Succes in elk geval!

  Groetjes,
  Annebeth
 • foto Lieve Jaspaert
  Hoi Kevin,

  Ik denk dat je een goede mix moet vinden tussen enerzijds info over beleid en dienstverlening, en anderzijds nieuwtjes en verhalen uit je stad. Mensen lezen denk ik graag wat er leeft en bruist in Kontich, die verhalen van stadsgenoten. Ik ben ervan overtuigd dat dat soort artikels ook kan bijdragen aan het samenhorigheidsgevoel van de Kontichnaars en de fierheid over hun stad. Met zo'n aanpak evolueert je blad van een 'droog' infoblad naar een levendig stadsmagazine.

  Wat aanwezigheid politiek betreft: inderdaad goede afspraken over maken op voorhand en deze vastleggen in redactiestatuut.

  Veel succes!

  Caroline (Stad Mechelen)
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.