naar top

Foto's van politici in het infoblad

Tot nu toe hanteren we in Hoeilaart de afspraak dat we in het gemeentelijk infoblad geen foto's opnemen waar mandatarissen/politici op te zien zijn. Sommige collega's vinden dat een voorbijgestreefd standpunt en zijn van mening dat dergelijke foto's moeten kunnen. Het is een feit dat het infoblad de laatste jaren geƫvolueerd is naar een blad waarin we meer mensen aan het woord laten en in beeld brengen (inwoners, ambtenaren, deskundigen, ... maar geen politici). Wat is jullie mening hierover? Welk standpunt hanteren jullie in dit verband? Alvast bedankt voor de reacties!

Reacties

Reageer
 • foto Annebeth Boudry
  Dag Greta,

  jouw vraag is al een paar keer aan bod gekomen in onze community. Ik ben benieuwd naar nieuwe reacties!

  Als je rechtsbovenaan in de zoek 'politici' en 'infoblad' intikt, kom je terecht op enkele topics waarin de foto's met politici worden besproken. Snuister gerust eens rond.

  Veel inspiratie gewenst!
 • foto Wouter Linseele
  Dag Greta
  In hblad komen politici slechts heel uitzonderlijk aan bod. Dat is de laatste jaren slechts twee keer het geval geweest: een foto van de nieuwe GR na de hersamenstelling en een dubbelinterview burgemeester / kinderburgemeester.
  Als bijlage vind je een stukje uit de conceptnota hblad over mandatarissen en ambtenaren.
  Groeten
  Wouter
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Ellen Vangoidsenhoven
  Dag Greta,

  In Holsbeek hanteren we de regel dat er 1 foto per mandataris per editie mag verschijnen (met uitzondering van een gemeentelijk verkiezingsjaar). Zo waken we over een gezond publicatie-evenwicht van beelden van politici en hebben we voldoende ruimte voor andere beelden. We namen deze richtlijn op in een redactiereglement. Je kan dit bekijken via: http://www.holsbeek.be/Portals/Cevi/images/default/informatieblad/Redactienota%20gemeentelijk%20informatieblad%20De%20Holsbekenaar.pdf

  Groetjes,
  Ellen
 • foto Nele Anthoons
  Ook bij ons in Ninove blijven wij bij het principe dat politici niet in het infoblad komen. 2 uitzonderingen: in de fotoreeks van de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners zijn ze te zien, en bij de start van de legislatuur zetten we hen ook eens in het infoblad, samen met hun bevoegdheden.

  Groetjes,
  Nele
 • foto Lieve Jaspaert
  Dag Greta,

  In Mechelen komen per editie vh infoblad drie bestuursleden aan bod met een quote bij een artikel dat over een van hun bevoegdheden gaat. Zie http://www.mechelen.be/nieuwemaan. Ons bestuur wil graag meer aan bod komen in het infoblad, maar ik denk dat je daar voorzichtig mee moet omgaan om de geloofwaardigheid van je blad niet in het gedrang te brengen. Uit een recent lezersonderzoek blijkt dat toch wel een aanzienlijk deel van de lezers vindt dat het blad te politiek gekleurd is. Anderzijds vind ik dat ze ook de kans moeten krijgen om hun beleid toe te lichten, al is de vraag of dat absoluut met individuele foto en naam moet (ipv beleid van schepencollege ih algemeen). Als je met politici ih infoblad begint, raad ik je aan daar eerst duidelijke afspraken over neer te schrijven in het redactiestatuut. Bij ons krijgen alle collegeleden evenveel quotes, en elke quote heeft een tekenlimiet. Zo kan er geen discussie ontstaan en wordt iedereen 'gelijk' behandeld. Daarnaast schrijft de burgemeester altijd een bondig voorwoord. Ik vind dat zo een goed evenwicht.

  Succes!
  Caroline
  Lieve Jaspaert 27 .01.2016 om 09:34 Aangepast op 5 .02.2016 om 13:03
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.