naar top

Afsprakennota persberichten/persconferentie

Om het aantal persconferenties te beperken en te voorkomen er persconferenties worden georganiseerd voor onderwerpen die perfect via een perstekst onder de aandacht gebracht kunnen worden, willen wij een afsprakennota opmaken voor het schepencollege. Wie werkt er al met zo'n nota, welke criteria werden er in opgenomen en wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Reacties

Reageer
 • foto Lieve Jaspaert
  Beste Marijke,

  Wij proberen persmomenten ook te beperken, omdat je de journalist vraagt een verplaatsing te maken, die vaak veel tijd in beslag neemt en tijd is voor elke journalist een kostbaar element. In principe alleen persconferentie organiseren als er meerwaarde is tov persbericht:
  - als je iets kan tonen, bvb. de plannen voor een nieuwe stadswijk, een demo, een mini-optreden, kunstwerk, ...
  - bij gevoelige onderwerpen. Zo creƫer je de gelegenheid om besluiten toe te lichten en kan de pers vragen stellen.
  - wanneer een onderwerp veel uitleg behoeft, veel vragen oproept.
  - wanneer het om heel belangrijk nieuws gaat.

  Als je het toch bij een persbericht houdt, is het soms wel zinvol om de beeldmedia zoals regionale televisie even op te bellen en suggesties te doen over hoe ze je nieuws in beeld kunnen brengen. Probeer bij persconferenties ook altijd te letten op visuele aspect: op locatie mensen iets laten doen is interessanter dan toelichting in zaal binnenshuis.

  Ik ben nu bezig met deze aanbevelingen samen te vatten in een paar nota's. Dan probeer ik ze ook officieel te laten goedkeuren in college. In de praktijk merk ik dat de schepenen graag toch nog vaak een persmoment organiseren. Ik formuleer soms wel argumenteren waarom je het bij een bericht zou houden, maar ga er niet over in discussie. Soms geeft de journalist ter plaatse wel aan dat iets beter wel of niet via persmoment moest gaan.

  Ik kan je het boek 'Persberichtenwijzer' van Jeanine Mies aanraden, vol handige tips en tricks voor perswerkers.

  Groet,
  Caroline Verschaeren (Stad Mechelen)
 • foto Ashley T'Jaeckx
  Dag Marijke,

  Hebben jullie uiteindelijk een afsprakennota hierover gemaakt? Indien wel, zou je deze eventueel willen delen?

  Alvast bedankt,
  Manon (gemeente Wingene)
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.