naar top

Reageren op facebookgroepen en profielen

Collega's,

Wij worden steeds vaker geconfronteerd met discussies (vragen, insinuaties, wilde verhalen,...) in facebookgroepen of profielen buiten de gemeentelijke pagina’s.
De bewuste groepen en pagina’s volg ik in de mate van het mogelijke op en ik reageer tegenwoordig op posts via mijn persoonlijk profiel (met vermelding van mijn functie). Als ‘gemeente’ reageren kan volgens mij niet. Mijn experimenten leverden alvast niets op.

Bij persoonlijke profielen is dit nog moeilijker. Je moet al vriend zijn van iemand om je in een discussie te kunnen mengen. Hoe gaan jullie hier mee om? Monitoren is al moeilijk, kunnen reageren lijkt ons nog moeilijker. Maar ik merk dat kort op de bal spelen wel effect heeft.

Alvast bedankt voor de tips en ervaringen!

Philip Bouchet
Communicatieambtenaar Ham

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Mijn advies zou zijn om je niet in alles te willen moeien. Mensen hebben nu eenmaal opinies en doordat ze die nu online delen, worden ze ook zichtbaar. Wat ze bij de bakker en op café over de gemeente zeggen, weet je ook niet. En eerlijk, je ligt daar ook niet van wakker.
  Ik zou zeker niet overal gaan reageren, want dan hol je voortdurend overal achteraan. Gun de mensen hun discussies en opinies, ook al stroken ze niet met jouw visie op de werkelijkheid. Wat vandaag over de gemeente gezegd wordt, lijkt morgen al heel wat minder belangrijk. Het is de waan van de dag.
  Het is interessanter om zelf het initiatief te nemen. Deel informatie en start gesprekken op je eigen socialemediakanalen. Dan ben je jezelf niet de hele tijd aan't verdedigen. Je communiceert dan op een positieve manier en je verspreidt ook een positief imago van je organisatie.
 • foto Marc van Daele
  Het schema van de stad Antwerpen is erg goed om te reageren op de eigen pagina's. Het is onbegonnen werk om dat op pagina's en persoonlijke profielen van derden te doen.
 • foto Philip Bouchet
  Hallo allemaal, even verduidelijken. Ik heb het niet over moeien in discussies of over visies willen opdringen. Dat is alleen maar tijd en energie verkwisten. Maar ik stel vast dat mensen met gewone vragen zitten of foute info verspreiden. Hier is het volgens mij zeer nuttig om te reageren en te antwoorden. Mijn interventies van de laatste maanden tonen dit ook aan. (Wat is trouwens anders de zin van monitoren?) Recent was er zelfs een item waarbij de persoon in kwestie het jammer vond dat er geen publieke reactie kwam (omdat dat praktisch niet ging).
  Mensen stellen hun vragen vreemd genoeg niet altijd aan de gemeente (via welk kanaal dan ook), maar gooien het liever op hun eigen profiel of in één of andere groep. Met alle gevolgen vandien. Mijn vraag is eigenlijk eerder technisch. Hoe kan ik als 'gemeente' al dan niet publiek reageren? Jullie doen dit blijkbaar Kristien? Hoe kan dit technisch?
  Philip Bouchet 9 .03.2015 om 16:57 Aangepast op 9 .03.2015 om 17:55
 • foto An Van den Bogaert
  Ik ga deze discussie even "opvissen"...
  Wij kregen vanuit het bestuur de vraag om te reageren op vragen, opmerkingen en vooral discussies in Facebookgroepen waarbij ronduit foute informatie over onze dienstverlening wordt verspreid.

  Mijn vraag is dan ook of en zo ja, hoe dit technisch gezien kan. Twee persoonlijke profielen aanmaken (1 privé en 1 werkaccount) mag eigenlijk niet van Facebook. Lid worden van een groep met een bedrijfspagina gaat niet. Reageren in een groep vanuit een bedrijfspagina gaat ook niet.

  Philip, hoe heb jij dit uiteindelijk aangepakt?
 • foto Wim Neven
  Dag Philip

  Ik kreeg hier onlangs dezelfde vraag. Iemand had bij een Facebookvriend een vraag opgemerkt over de voorrangsregels in een straat. De vraag kwam bij mij of we als gemeente konden reageren.
  Technisch gezien kan het inderdaad niet dat je als pagina reageert op wat iemand in zijn profiel plaatst, tenzij die persoon je pagina tagt.
  Ook in groepen als 'Je bent van...' is het onmogelijk om te reageren, omdat je er als pagina geen lid van kan worden.

  Mocht iemand toch een technisch achterpoortje vinden, dan hoor ik het graag.
  Of het ook wenselijk is om te beginnen, weet ik niet. Zeker niet bij persoonlijke profielen. In groepen ('Je bent van...') zou het soms wel handig zijn om één keer de juiste feiten te geven in bepaalde discussies.
 • foto Philip Bouchet
  Dag An, dag Wim,
  Wij doen het nog steeds op dezelfde manier. Dit wil zeggen, we reageren met ons persoonlijk profiel. En met 'we' bedoel ik mezelf namens dienst communicatie maar ook enkele gedreven collega's (en de schepen van communicatie) die iets opmerken over hun vakgebied. Wij beperken ons echter wel tot enkele grote pagina's om te monitoren en we blijven mensen steeds verwijzen naar onze eigen kanalen. En dit loont want tegenwoordig posten burgers vaak zelf antwoorden met correcte info (inclusief een link naar onze website of facebook). Mocht je hier nog vragen over hebben, mail me gerust.
  Groeten
  Philip
  Philip Bouchet 19 .05.2017 om 13:31 Aangepast op 19 .05.2017 om 13:33
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.