naar top

Beelddatabank

Beste collega's
Momenteel is het gebruik van foto's van het internet en dergelijke een hot item bij ons intern. Het is niet altijd evident om een passende foto te vinden voor artikels, webitems ... en dan wordt er al gauw naar een internet foto gegrepen, zonder dat we daar expliciet toestemming voor hebben.
De vraag dringt zich nu op of het beeldbank-project hier een oplossing voor kan bieden.
Kunnen jullie mij helpen bij dit vraagstuk?
mvg
Kirsten

Reacties

Reageer
 • foto Tom De Smet
  Ik denk dat je de beeldbank bedoelt zoals bv. beeldbank.kortrijk.be? In dat geval (wij zijn daar ook al intern mee bezig): zonder eigen beelden ben je daar natuurlijk weinig mee. Het is wel een handige tool om de eigen foto's intern te ontsluiten zodat iedereen kan zoeken in alle beschikbare beelden. Met rechteninstellingen kan je ook vermijden dat iedereen ook per ongeluk beelden gaat verwijderen. Let wel: integratie van dit stuk software is weliswaar niet goedkoop. En als je dan toch goeie rechtenvrije en vooral gratis beelden wil: http://www.freeimages.com!
 • foto Kirsten De Sutter
  Beste Tom, bedankt voor je snelle reactie. Is de beeldbank dan eigenlijk gewoon een alternatief voor de foto's op de server (een digitaal archief van de foto's)?
 • foto Tom De Smet
  eigenlijk wel, maar uiteraard wel zonder vervelende mappen/submappen en met doorgedreven functionaliteiten: taggen, locatie toevoegen, meer uitleg toevoegen, alles op (stads)plan gevisualiseerd, selecteren op tijdsperiodes, ontsluiting naar buitenwereld, tijdelijke collecties aanleggen, dingen groeperen, geen dubbele foto's meer,...
 • foto Marc van Daele
  Er zijn gemeenten die hun fotoarchief in Flickr steken. Volgens mij voldoet dat aan de meeste van je vereisten. Een bijkomend voordeel is dat je je inwoners en bezoekers kunt laten meewerken aan je beeldenbank. Een mooi voorbeeld is de Flickr groep van Maastricht: https://www.flickr.com/photos/gemeentemaastricht/ In Belgiƫ zijn Maasmechelen en Tervuren met een gelijkaardig initiatief gestart, al staan er (nog) niet zoveel foto's op.
 • foto Patrick Vandenberghe
  Leestip: http://communicatie.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=1150 / plaats gerust een comment onderaan.
 • foto Yven Schoofs
  Verleden week een kijkje gaan nemen naar het product beelddatabank tijdens de seminar van 2imagine & MediaHaven. Mooi product maar je moet er de tijd voor nemen om alle foto's in de databank te steken met trefwoorden. Net zoals alle collega's dat zullen moeten doen om het te laten slagen.

  Wij kiezen er momenteel nog niet voor. Voor onze activiteiten gebruiken we ook Flickr. Maar echt alles wordt ook niet geplaatst omdat men niet altijd met foto's bezig is. Flickr is ook niet echt de oplossing om al het beeldmateriaal te bundelen zodat het makkelijk opzoekbaar is, maar dat is voor ons geen prioriteit.

  https://www.flickr.com/photos/gemeentelanaken/sets
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.