naar top

negatieve reacties op Facebook

We overwegen om als Sociaal Huis te starten met een Facebook pagina en willen eens polsen bij andere OCMW's of sociaal huizen die ook Facebook inzetten als communicatiemiddel, of zij geconfronteerd worden met negatieve reacties of uitlatingen van burgers, cliënten.

Reacties

Reageer
 • foto Annebeth Boudry
  Els,

  Social media is geen eenrichtingskanaal, dus reacties krijg je sowieso. Een beetje typisch voor overheden is de koudwatervrees bij het starten met het gebruik van sociale media. Ze vrezen negatieve reacties en kritiek. Maar eenmaal gestart, blijkt dat mee te vallen.

  Hier heb je een stukje dat Gerrie Smits (Stad Antwerpen) heeft geschreven voor #imgent van Politeia (kan je online ook vinden). Nagel op de kop!

  "Natuurlijk zullen er kritische commentaren vallen op je Facebookpagina. Maar wees blij dat je ze hoort. Zo kan je er misschien iets mee. Niet zelden wordt kritiek trouwens genuanceerd door mensen die wel een positieve ervaring hebben gehad.

  Vanzelfsprekend zullen er ook wel eens commentaren komen die niet kunnen, die ‘erover’ zijn. Maar een pak minder dan je zou denken. Meestal posten mensen immers iets in eigen naam en krijgen hun eigen vrienden/volgers mogelijk ook te zien wat voor praat hij/zij komt verkopen. En er zijn ook gewoon communityregels. Die stellen je in staat om soms, heel soms, een bericht te verwijderen. Maar dat gebeurt echt zeer zelden.

  Een voorbereid man is er uiteraard twee waard. Voordat De Lijn actief werd op sociale media, hebben ze zich goed voorbereid en reactieschema’s uitgewerkt. Bij stad Antwerpen hebben we een flowchart ontwikkeld die als leidraad geldt voor onze beheerders van social-mediakanalen. Doelstelling van die kapstok: voor 95% van de vragen die we op sociale media krijgen een oplossing bieden: moeten we dit negeren, verwijderen of erop reageren."

  Die reactieschema's vind je via de zoekfunctie op Kortom.be. Als je nog inspiratie wil opdoen: klop eens aan bij OCMW Brugge en OCMW Roeselare. Die zijn allebei goed bezig op Facebook.

  Groetjes en veel succes!
  Annebeth
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.