naar top

Eigen foto's gebruiken voor gemeentelijke communicatie: wat mag?

Hallo

Net als vele andere besturen, maakt ook Stekene gebruik van veel foto's in onze externe communicatie. Als we folders, affiches,... maken of een illustratie zoeken voor ons infoblad, gebruiken we 't liefst onze eigen foto's. Ze zijn technisch gezien niet zo perfect of mooi als databankfoto's uit bv. Shutterstock, maar de ervaring leert ons dat herkenbare gezichten meer de aandacht trekken.

Bij sportkampen, speelpleinwerking,... zetten we onderaan de inschrijvingsformulieren dat ouders door de inschrijving ook akkoord gaan dat foto's, die wij nemen op de activiteiten, kunnen gebruikt worden voor promotionele doeleinden van het gemeentebestuur, maar ze wel schriftelijk bezwaar mogen indienen daartegen. Het voorbije jaar gebeurde dat één keer en uiteraard hebben we er dan mee rekening gehouden dat foto's waarop het bewuste kindje te zien was, niet gepubliceerd werden.
Als iemand in close up cover- of paginagroot wordt afgedrukt, vragen we uiteraard nog eens extra toestemming op voorhand.

Er wordt me nu de vraag gesteld of onze werkwijze juridisch gezien wel kàn en màg. Nu moeten ouders bij wijze van spreken moeite doen als ze niet akkoord gaan. We laten hen bv. niet actief aanvinken of ze wél akkoord gaan. Anderzijds weet ik niet wat ik moet doen als mogelijk een groot deel van mijn foto's onbruikbaar worden voor mijn dienst omdat ouders dit zouden 'vergeten aan te duiden'.

Hoe werken jullie aub?

Dank je!
Tine

Reacties

Reageer
 • foto Els Verbeke
  Wij werken op precies dezelfde manier.
 • foto Marc van Daele
  Ik denk dat dat de meest gehanteerde manier is. Als je het juridisch correct écht wil doen, moet je de mensen laten aanvinken dat ze wel akkoord gaan i.p.v. laten aanvinken dat ze niet akkoord gaan. Maar zolang je dat niet vraagt op een forum van een organisatie als Kortom, kun je bij het eerste probleem nog altijd doen of je niet beter wist en je je best hebt gedaan om de privacy van de mensen te respecteren. :-)
 • foto Patrick Vandenberghe
  Artikeltje op onze blog : "Foto's van burgers of collega's gebruiken in je communicatie: wat mag en wat niet?"

  Veel werk, lijkt het, maar is ook een kwestie van plannen.

  Privacy is een toenemende bezorgdheid bij veel mensen. Zie ook dit artikel (vooral over digitale privacy maar ook over houding en keuzes overheid) en trendrapporten passim.
 • foto Patrick Vandenberghe
  ... tot je op een dag een figurant hebt die wél bezwaar maakt. Zoals Statt ca. 1999 mocht meemaken (campagne voor de Vlaamse overheid) met een bouwvakker. Heel gedoe geweest, kun je voorkomen door je fotograaf te flankeren met iemand met wat voorgedrukte A4'tjes.

  Wat betreft kinderen : tijdig plannen (bv. vraag meegeven met schoolagenda) en je krijgt meestal alle toestemmingen op papier. Kost een paar dagen, en die komen eigenlijk niet bovenop je productieplanning, ze vallen erin.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.