naar top

'Controle' op huisstijl

Hallo iedereen

Sinds 2012 gebruikt Harelbeke een nieuwe huisstijl. Het departement Communicatie beschikt over een licentie Indesign en maakt een groot aandeel van het drukwerk op voor alle stadsdepartementen (uitnodigingen, flyers, affiches, campagnebeelden, enz)
Uiteraard maken de departementen zelf ook drukwerk. Soms zijn de resultaten goed, maar af en toe ook wat minder.

Hoewel de ‘controle’ uit de titel heel negatief klinkt, denken we er aan om de departementen te vragen om ons al het grafisch werk te bezorgen (word, publisher, ea) voordat het de wereld wordt ingestuurd.

Lijkt jullie dit haalbaar en zijn er collega’s die al op deze manier werken of eventueel tips hebben om de huisstijl te bewaken?

Gegroet
Céline – Departement Communicatie Stad Harelbeke

Reacties

Reageer
 • foto Els Verbeke
  Goed idee om alles te controleren, maar in de praktijk inderdaad niet eenvoudig.

  Mijn ervaring? Stel deze vraag regelmatig opnieuw aan de diensten. Telkens je iets ziet passeren, reageer je naar de diensten (positief: "mooi in de huisstijl" of kritisch: "vraag je de volgende keer mijn advies, ik wil gerust helpen"). Op die manier blijf je ze alert houden voor de huisstijl en leer je hen ook hoe ze zelf de huisstijl kunnen toepassen.

  Wat het beste werkt? De diensten zelf met InDesign laten werken en hen InDesign-sjablonen bezorgen. Die heb ik zelf gemaakt voor affiches en flyers. Nieuwe brochures lay-out ik de eerste keer zelf, de volgende keer kunnen de diensten dit als basis gebruiken. Ook Word-sjablonen (voor eenvoudige documenten of flyers) zijn nuttig voor wie niet met InDesign kan werken.

  Succes!
  Els
 • foto Bart Verhaeghen
  Céline,
  Wij werken hier met ongeveer 175 mensen. Wekelijks gaan er uitnodigingen, publicaties of nieuwsbrieven de deur uit. Ook wij hebben centraal Indesign-collega's die het grootste deel van de opmaak voor hun rekening nemen. Bij ons worden alle opdrachten aan de communicatieverantwoordelijke doorgegeven die dan bekijkt of we met eigen team of met externen werken. Dit in functie van omvang, tijd, budget en complexiteit. Alle extern ontwikkelde publicaties worden ook altijd voorgelegd aan de communicatieverantwoordelijke tijdens of op het einde van het lay-out proces.
  Online werken we met vaste sjablonen waarbinnen de collega's moeten werken. Dit loopt meestal wel goed en indien er afwijkingen zijn dan geven we hen feedback.
  Tot op heden loopt dit goed tot zeer goed. De collega's zijn vaak tevreden dat ze ondersteuning krijgen in het maken van dergelijke publicaties en in de kwaliteit van wat er nu naar buiten gaat.
  Bart Verhaeghen - Inagro 
 • foto Jeroen Aps
  Dag Céline,

  Wij gaan dit jaar van start met sjabloonsoftware van 2Imagine (zie http://1publish.eu). Wij kwamen op deze piste na een inspirerend bezoek aan Stad Kortrijk. Misschien even gluren bij de buren?

  Grt Jeroen
 • foto Céline Meheus
  Bedankt iedereen voor jullie reacties.
  @BartVerhaeghen: Voor welke documenten hebben jullie sjablonen - kan je me eventueel een screenshot bezorgen van één of meerdere?
  @BartDeBruyne: Welke webtoepassing gebruiken jullie?
  Gegroet
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.