naar top

onthaal klasjes lagere school

Edegem leidt klasjes van het vierde en vijfde leerjaar rond in het gemeentehuis. Ze krijgen een algemene uitleg over de werking van het bestuur en spelen dan een gemeenteraad na. We willen echter ons concept uitbreiden met andere diensten (publieke dienstverlening, bibliotheek, jeugddienst, politie, ...). 
Wie biedt deze rondleidingen ook aan en kan ons iets vertellen over zijn/haar concept?

Reacties

Reageer
 • foto Annelies Geerts
  Beste Heidi,

  In de gemeente Rumst leiden we elk jaar een vijftal klassen rond, meestal vierde leerjaar (uitg. bijzonder onderwijs).
  De rondleiding bevat verschillende onderdelen:
  - verwelkoming en info over wat ze gaan doen + in het kort over de vlaggen aan het gemeentehuis (moeten ze raden) en de gemeenteraad-het college-de diensten (ongeveer 5 minuten).
  - een raadspel: de leerlingen krijgen fiches met de naam van een aantal diensten. Een personeelslid legt (op een verstaanbare wijze) uit wat de diensten op de fiches doen. Vervolgens moeten ze raden welke dienst het is (bv. hun fiche omhoog steken) en de fiche vervolgens op een bord vooraan komen hangen.
  We nemen voor dit spel enkel de diensten die een betekenis hebben voor de kinderen en de diensten die aan bod komen in het zoekspel (zie verder).
  - vragen aan de burgemeester: de leerlingen kunnen vragen stellen aan de burgemeester. De vragen worden op voorhand voorbereid en doorgegeven aan de burgemeester. Tijdens de vragen krijgen ze een fruitsapje.
  - zoekspel: de kinderen worden in groepen verdeeld en gaan op zoek in het gemeentehuis. Ze krijgen hiertoe een aantal fiches met praktische vragen, bv. waar kan je terecht voor je identiteitskaart, waar kan je terecht als je je huis wil verbouwen, (maar dan uiteraard anders omschreven en met een afbeelding). Ze gaan op zoek naar de betreffende dienst. Op de dienst zelf krijgen ze wat uitleg en soms een demonstratie. Op elke dienst krijgen ze een punt. Er zijn ook vragen waar geen diensten aan te pas komen, bv. ga op zoek naar de namen van de vorige burgemeesters (portretten in het gemeentehuis). Op het einde kunnen ze hun punten inruilen voor een cadeautje.

  We hebben zoveel mogelijk interactie ingepast in ons concept, en merken dat dit wel werkt.
  De scholen komen buiten de openingsuren langs. Meestal is dit tussen 13 en 15 uur.
  Als je meer info wil, geef gerust een seintje via info@rumst.be .
 • foto Gitte Tilburgs
  Dag Heidi
  Wij krijgen ook jaarlijks kinderen van het vierde en soms ook van het derde leerjaar op bezoek in het gemeentehuis van Baarle-Hertog.
  Enkele toppers bij ons zijn:
  - de leerlingen mogen in de raadzaal een stoel uitkiezen, degene die op de stoel van de burgemeester gaat zitten krijgt de sjerp om en mag eens met het "hamertje" kloppen.
  - de laatste keer kwam het leerlingenaantal precies overeen met het aantal raadsleden, dus alle kinderen mochten bij binnenkomst een kaartje trekken met de naam van een raadslid en zo plaatsnemen op zijn of haar stoel. Zo konden we ook de zetelverdeling, de verschillende partijen enzovoort uitleggen.
  - op de dienst bevolking pikken we er altijd een kindje uit dat zijn of haar naam mag zeggen. Het personeelslid van de dienst bevolking weet dan wanneer het kind jarig is, hoe zijn mama en papa heten of hij/zij nog broertjes of zusjes heeft, waar ze wonen ...
  - een bezoek aan de politie is ook altijd een succes! Het kantoor van onze politie én de Nederlandse politie bevindt zich in het gemeentehuis.
  Groetjes
  Gitte
 • foto Lieven De Bosscher
  Dag Heidi,

  Wij hebben bij onze schoolbezoeken een onderscheid gemaakt tussen lagere en middelbare scholen.

  Programma lagere scholen (ca. 2u)
  • Fictieve huwelijksplechtigheid, met de burgemeester
  • Bezoek aan gemeentediensten & politiebureau, aan de hand van een spel (vragen gebaseerd op levensweg)

  Programma lagere scholen (ca. 2u)
  • Interactieve rondleiding in gemeentehuis (in kleine groepjes), in spelvorm (vragen oplossen)
  • Fictieve gemeenteraadszitting over een actueel onderwerp, met de burgemeester als voorzitter
  Als bijlage vind je een aantal documenten. Contacteer me gerust voor meer informatie.

  PS: misschien kan je ook es informeren bij de communicatiedienst van Merelbeke. Zij hebben hiervoor een 'jongerenfilm' ontwikkeld (http://www.youtube.com/watch?v=pACQE_G2uD0).
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Joost Ramaut
  Heidi

  zie ook: 

  http://www.kortom.be/TopicDetail.Aspx?id=454

  http://www.kortom.be/TopicDetail.Aspx?id=458

  groeten

  Joost

Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.