naar top

De boer op met het nieuwe bestuur...

Beste collega's
Binnenkort wil het schepencollege een bezoek brengen aan alle deelgemeenten. 

Deze sessie's - laten we het voorlopig nog even "hoorzittingen" noemen ;-) - hebben als doel:
- korte voorstelling van de nieuwe bestuursploeg
- bepaling van de toekomst van de gemeente adhv de meerjarenplanning (waar ook ieder dorp specifiek uit gelicht wordt)
- hopelijk... feedback van de aanwezigen hierover
- vragen staat vrij :-)
Zijn er steden of gemeenten die recent originele en geslaagde initiatieven hieromtrent namen ? 
Tips, goeie cases en tricks zijn welkom... met dank bij voorbaat !
Eddy Smeets
communicatieverantwoordelijke gemeente Kinrooi
   

Reacties

Reageer
 • foto Luc Van Der Plas
  Dag Eddy

  Steek je licht eens op bij de collega's van Bornem en Puurs. Zij hebben een succesvol participatietraject achter de rug. Al verschilde de formule van jullie "sessies", je kan er allicht wel wat uit leren.

  Beste groet
   Luc
 • foto Greet Vandenbulcke
  Beste Eddy
  In Kontich heeft het nieuwe bestuur ook infoavonden per wijk georganiseerd. Zij zullen je dus ook zeker meer kunnen vertellen over hun aanpak. Wat mij wel opviel, was dat ze vooral de beroepsklagers en de oudere mensen bereikten op deze manier. Om een meer divers publiek aan te spreken, denk ik dat sociale media een meerwaarde kunnen zijn. 
  Wat misschien ook anders had gekund: de vragenronde. Mensen mochten hun hand opsteken, waarna ze een microfoon toegestopt kregen. Zo waren de schepenen veeleer onvoorbereid op wat er kwam en hadden een aantal mensen zeer gelijkaardige vragen die toch steeds opnieuw gesteld konden worden. Het "rondje" duurde ook eindeloos en mensen waren boos als hun vraag niet behandeld werd. Ik denk dat het beter is de mensen tijdens een informeel kwartiertje vooraf, hun vragen te laten deponeren in een doos, zodat die tijdens de voorstelling door iemand gescreend kunnen worden: dubbels uithalen, groeperen per thema ... Echt voorbereiden kan dan nog niet, maar het zal toch vlotter gaan.
  Op die manier geef je ook de mensen met iets minder lef de kans om een vraag te stellen.
  Vriendelijke groeten
  Greet
 • foto Els Verbeke
  Als je wil vermijden dat alleen de meest mondige mensen aan bod komen, kan je ook met kleinere groepen rond verschillende tafels werken, bv. een tafel per thema. Zo hebben we in Nazareth een uitgebreid inspraaktraject gehouden in het voorjaar van 2013. Wellicht kan je in het eerste deel van de avond een presentatie houden en in het tweede deel rondetafelgesprekken?

  Maar misschien heeft iemand een beter idee dan een presentatie? Iets dat meer tot de verbeelding spreekt en dus meer bijblijft?

  Groeten,
  Els
 • foto Lieven De Bosscher
  Eddy,

  In Harelbeke doen ze een 'Ronde van Harelbeke': 6 woensdagavonden na elkaar licht het college op 6 verschillende locaties hun beleid toe. Alle info vind je op http://www.harelbeke.be/rondevanharelbeke of via communicatieambtenaar Wouter Linseele (
  wouter.linseele@harelbeke.be, 056 733 313).
 • foto Tom Cools
  In Kontich hebben we dat inderdaad zoals hierboven beschreven georganiseerd.
  We kregen daar over het algemeen heel positieve reacties over te horen.
  Dat je bij zo'n voorstellingsrondes enkel oudere mensen en beroepsklagers trekt, is niet helemaal juist. Klopt dat we in sommige wijken eerder oudere mensen hadden. Maar dat was in andere wijken dan weer heel anders. We hebben hiervoor reclame gemaakt via onze website, infoblad, folder in elke brievenbus (per wijk opgemaakt), Facebook, lichtkranten,...
  Het systeem met de micro's is misschien niet het meest handige. Je moet er enkel zelf voor zorgen dat je niet meteen de micro geeft aan de hardste roeper. Je moet ook oog hebben voor zij die soms eerder voorzichtig het woord vragen.
  Wat wel handig is bij die micro's, is dat mensen bijkomende vragen kunnen stellen. Laat je hen op voorhand een vraag op papier formuleren, dan heb je die kans niet. Of je moet alsnog met een micro de zaal in.
  Er werd ook telkens meegedeeld dat zij die niet aan bod kwamen (en dat waren er heus niet zoveel) de kans kregen om achteraf (bij een drankje) hun vraag alsnog te stellen.
  Succes!
   
 • foto Stefanie Colpaert

  Hallo,

  In Zulte hebben we in juni een 'themavoormiddag' georganiseerd. Mensen konden zich voor een specifiek thema inschrijven (vrije tijd, omgeving, communicatie, ...) Er werden per tafel een 4 tal vragen gesteld die betrekking hadden op zaken die het bestuur al dan niet in BBC wilden inschrijven. Mensen konden dan bemerkingen, aanvullingen, ... formuleren. Daarnaast kon iedereen ook zijn 'ei kwijt': we hadden 2 wanden voorzien: een Klaagmuur en een hoeramuur. mensen konden op rode postists verbeterpunten schrijven en aan de Klaagmuur hangen, en eveneens werd er gevraagd om wat goed is te benoemen en aan de hoeramuur te hangen op groene postits. De zaken aan de muren werden geclusterd en daar kon je wel een en ander op zien.

  Als vervolg doen we nu ook buurtvergaderingen. Daar is het specifiek de bedoeling om een hoera- en Klaagmuur te laten aanvullen voor die buurt. Dit wordt geclusterd en daarna worden de verschillende zaken in groep besproken.

  Mocht je vragen hebben, bel gerust even naar Zulte! Succes!

Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.