naar top

Organiseren van enquêtes via digitale weg

Wie kan mij nuttige info geven ivm het organiseren van enquêtes (over beleidskwesties) via digitale weg?

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Als je op zoek bent naar technische oplossing, informeer je best eens bij je provinciebestuur of ze ingetekend hebben op het onderzoeksplatform Socratos bij Indigov. Wij hebben daar al verschillende onderzoeken mee gedaan en zowel de formulierengenerator als de analysemogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Via de provincie kunnen wij Socratos aan een goedkoper tarief gebruiken.
  Als je meer inhoudelijke dingen zoekt, laat dan eens het zoekwoord "participatie" los op de zoekfunctie van deze Kortom-website. Je vindt er zowel presentaties van opleidingen als berichten over goede praktijken van collega's.
  Verder kan ik je de website van De Wakkere Burger aanbevelen en zeker hun Participatiewiki. Kijk ook eens bij de VVSG naar hun pagina's over beleidsparticipatie: http://www.vvsg.be/thema/participatie/Pages/participatie.aspx. 
  Vanuit mijn eigen ervaring: Hou rekening met de werklast. Een enquête is een intensieve oefening. Check ook de veranderbereidheid van je bestuur. Een bevraging creëert verwachtingen. Als je bestuur de resultaten onvoldoende meeneemt in het nieuwe beleid, zorg je voor ontgoocheling.
  Alleszins veel succes!
  Marc
 • foto Patrick Vandenberghe
  Aanvullend op Marc : technisch heb je ook tools als Opinio of Surveymonkey ... De kunst schuilt in het goed formuleren van de vragen.

  Apart facet is misschien "defining user needs" aan de hand van bv. een Needotron - zie ook ruimer kader op https://www.gov.uk/service-manual/user-centered-design/user-needs.html ... mutatis mutandis alleszins nuttig voor uitdagingen beyond sites.

  Nog ruimer bekeken : eerst nadenken over interactieve beleidsplanning, vervolgens pas over enquêtetools ;-)
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.