naar top

Communicatie op maat van de doelgroep : matrix

Hallo,
in het OCMW Kuurne werken we momenteel aan een nieuw communicatiebeleidsplan. Ik zou graag onze doelgroepen in kaart brengen met de daarbijhorende passende communicatiekanalen. Ik denk voor OCMW's in het algemeen dat de doelgroepen relatief gelijklopend zijn. Beschikt iemand al over een dergelijke matrix? Indien ja, kunnen wij die even inkijken ?  
Alvast bedankt voor jullie input !
Els Desmet
communicatiemedewerker OCMW Kuurne

Reacties

Reageer
 • foto Patrick Vandenberghe
  Beste Els,

  "Communicatiebeleidsplan" is een fraai woord. Imho zou zo'n plan eigenlijk moeten vertrekken vanuit "welk beleid heeft welke groep nodig", welke acties zijn vervolgens nodig, en tenslotte (pas) welke rol spelen bepaalde communicatie-acties daar dan nog in.

  Hoe eraan te beginnen ? Ik verwijs met veel plezier naar www.communicerenmetarmen.be - tot stand gebracht door de KBS ism de Vlaamse overheid, met name onze afdeling Communicatie (beleidsdomein DAR). Wat daar wordt uitgelegd ivm segmentatie en de praktische aanpak van zo'n segmentatie volgens sociale marketing principes is niet enkel relevant voor de doelgroep(en) "mensen in armoede" maar voor tal van doelgroepen in het algemeen.

  Bovenop de segmentatiecriteria volgens plaats op de 7E-ladder breng ik ook graag het concept "user stories" onder uw aandacht als manier om te weten te komen wat uw (anders dan volgens traditionele criteria gesegmenteerde) doelgroepen echt nodig hebben. En opnieuw : het is niet enkel relevant voor websites ! Zie bv. http://communicatie.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=1026 voor meer.

  Bel (of mail) me gerust met vragen.

  Patrick Vandenberghe

  sociale marketing en doelgroepencommunicatie

  Vlaamse overheid, afdeling Communicatie (DAR)

  Boudewijnlaan 30 bus 20 (kamer 6c61)

  1000 Brussel

  t : (02 55) 3 56 24

  e : patrick.vandenberghe@dar.vlaanderen.be

  i : www.vlaanderen.be/communicatie
 • foto Annick Vanhove
  Dag Els,
  In de cursus communicatiebeleidsplanning die ik enkele jaren gelden voor Kortom gaf, hebben we een oplijsting van interne en externe doelgroepen gemaakt. Je vindt het resultaat als bijlage. Hopelijk ben je er iets mee. Als je vragen hebt, mail je maar.
  groetjes,
  Annick Vanhove
  (annick.vanhove@gmail.com) 
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Patrick Vandenberghe
  En hiermee, Els, heeft de hoofdauteur van Communiceren met Armen u ook van antwoord gediend ;-) In de pdf als bijlage staan nog een extra aantal stakeholders opgesomd die Annick mogelijk nog niet had opgesomd. Succes!
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.