naar top

Nieuw concept informatieblad: foto's en politiek

Beste collega's

Bij de samenstelling van het informatieblad heb ik telkens hetzelfde probleem. Voor jaarlijks terugkerende activiteiten, is het leuk om een foto van vorig jaar toe te voegen. Helaas wringt daar het schoentje.  Ofwel heb ik helemaal geen foto's van de activiteit ofwel zijn ze van slechte kwaliteit, zijn ze slecht getrokken, niet aantrekkelijk en noem maar op.

Hoe geraken jullie aan foto's van gemeentelijke activiteiten en verenigingen?
Trekt de communicatiedienst die zelf of werken jullie met vrijwilligers of met een professionele fotograaf of ... ?

Dan nog een andere vraag, vanmorgen zat ik met de werkgroep voor de hervorming van het informatieblad samen. Over één punt geraakten we het niet eens en dat was het al dan niet publiceren van politieke activiteiten zoals een (openbare) BBQ van een politieke partij bijvoorbeeld.
Hoe gaan jullie om met politieke activiteiten in jullie informatieblad? Krijgen ze een plaats of worden ze geweerd? Wat met namen en foto's van politici?

Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Met vriendelijke groeten
Kim Matthijs
Communicatieverantwoordelijke Borsbeek

Reacties

Reageer
 • foto Dominiek Diliën
  Kim


  wij hebben het geluk te kunnen rekenen op enkele fotografen (professionele en amateur) die we heel soepel foto-opdrachten kunnen geven en dus op bestelling her en der foto's gaan maken. Ze trekken zowel overdag, 's avonds als in het weekend op pad. En na verloop van tijd heb je dan een zeer goed foto-archief, dat natuurlijk voortdurend actueel dient te worden gehouden. Ideaal systeem.


  Met vriendelijke groeten

  Dominiek Diliën
  gemeente Schoten

 • foto Ashley Mertens
  Dag Kim
  Wat betreft foto's van activiteiten en dergelijke: hiervoor staat voornamelijk onze communicatiedienst zelf in. Wij trekken zelf naar de locatie om hier enkele foto's te nemen en af en toe plannen we een momentje in waarop mijn collega of ik enkele locaties bezoeken in de gemeente om sfeerbeelden te nemen (landschappen, nieuw speelpleintje, noem maar op). Mijn collega heeft hiervoor wel geijverd voor een professioneel toestel zodat de foto's ook inderdaad van degelijke drukkwaliteit zijn.
  Af en toe proberen we ook een wedstrijd of dergelijke op poten te zetten om zo foto's te verzamelen van onze gemeente.
  Wat betreft het informatieblad: ik zou ernaar streven om dit zo neutraal mogelijk te houden en echt artikels te plaatsen vanuit de gemeente en haar diensten. Niets politiek getint. Politieke activiteiten niet extra in de kijker zetten. Wij hebben als middenkatern de UiT in Rotselaar kalender. Hierin worden de politieke activiteiten (zoals een BBQ of een Brunch) wel mee opgenomen, maar er wordt geen extra ruimte aan besteed.
  Uit ervaring hebben we inmiddels ook geleerd dat foto's en namen van politici in het infoblad heel wat discussie veroorzaken op de gemeenteraad. Dit tot een minimum beperken is dus een aanrader.
  Wij hebben standaard jubilarisfoto's in de infokrant staan (omdat de bewoners het fijn vinden als ze met de burgemeester in het krantje verschijnen): hier staan steeds de burgemeester en verscheidene schepenen mee op de foto en ook dit zorgt voor wrevel met de oppositie.
   Naar mijn mening staat de infokrant in functie van de bevolking, de gemeente en haar diensten. Niet in functie van de (tijdelijke) politiek.
  Groeten
  Ashley Mertens
  Stafmedewerker Communicatie, Rotselaar
 • foto Bernie De Vuyst
  Qua foto's hebben we in Bekkevoort een soort van mix:
  - De diensten (vooral vrije tijd) nemen zelf heel wat foto's van hun activiteiten: Grabbelpas, sportkampen, culturele uitstap, Senior Games ... 
  - Als communicatieambtenaar neem ik ook behoorlijk wat foto's: voor het infoblad, website, infogids ... en sommige grotere activiteiten zoals de scholenveldloop of het seniorenfeest. Voor foto's van activiteiten buiten de "diensturen" staan de organiserende diensten zelf in. Hiervoor werken ze vaak samen met vrijwilligers/hobbyfotografen (zie hieronder).
  - Daarnaast zijn er redelijk wat vrijwilligers/hobbyfotografen (voorzitter seniorenadviesraad, een gemeenteraadslid, voorzitter cultuurraad ...) die heel wat fotomateriaal aanleveren.

  Politiek getinte informatie komt in het infoblad niet aan bod. Enkel in de tweemaandelijkse UiT-kalender staan activiteiten van politieke partijen (ontbijt, mosseldag, bal ...) vermeld, indien ze deze ingeven via uitinvlaanderen.be.
  In het infoblad staan in principe geen namen of foto's van politici (ook niet in de Fotobibliotheek op de website en de Facebook-pagina). Soms gebeurt dit wel bij een grote groepsfoto zoals bij de kampioenenviering waar het voltallig college (niet opvallend) en alle gehuldigden op staan.
  Dit staat echter niet op papier, we streven in Bekkevoort hier naar. Al leveren ze soms wel eens foto's aan waarbij politici een prominentere plaats innemen natuurlijk ...

 • foto Elke Keppens

  Dag Kim

  In Aartselaar maken wij zelf foto's, maar ook de plaatselijke fotoclub maakt foto's voor ons op evenementen en ook van heel wat bezienswaardigheden of plaatsen waarvan we al eens foto's nodig hebben.

  Activiteiten van politieke partijen vermelden wij achteraan in de rubriek Uit in Aartselaar, net als alle andere activiteiten van verenigingen die via de Uitdatank worden ingegeven. Het mag wel geen activiteit zijn met politieke inslag. Dus een bbq kan wel, een voordracht van de voorzitter in het kader van komende verkiezingen dan weer niet.

  Foto's waarop schepenen staan proberen we in het infoblad tot een minimum te beperken. Een overzichtsfoto kan wel natuurlijk.
  Heel sporadisch verschijnt er ter gelegenheid van een of andere huldiging wel een foto van bijvoorbeeld een vereniging met burgemeester en/of een aantal schepenen.

  Met vriendelijke groeten
  Elke Keppens
  Gemeente Aartselaar

Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.