naar top

Informatieveiligheidsplan: voorbeelden?

Collega's
Naar aanleiding van een klacht die binnenkwam bij de VTC (Vlaamse Toezichtscommissie) omdat onze sportdienst een google-formulier gebruikte voor inschrijvingen sportkampen, krijgen wij van VTC de vraag of onze gemeente beschikt over een informatieveiligheidsconsulent en eeninformatieveiligheidsplan. Heeft iemand hier al mee te maken gehad? Zo ja, wie is dat bij jullie in de gemeente?
Een voorbeeld van zo een plan is zeker ook welkom, want voor ons is dit nieuwe materie. Blijkbaar is dit verplicht, dus we willen dit graag zo snel mogelijk in orde brengen. Alle hulp is dus welkom. Bedankt alvast. 

Met vriendelijke groeten
Elke Keppens, communicatiedienst Aartselaar

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Dag Elke
  Wij zijn er ook nog lang niet mee klaar. We hebben ondertussen wel een inventaris gemaakt van alle aspecten die met informatieveiligheid te maken hebben. Ik steek die als bijlage bij dit bericht. Misschien vind je daar alvast inspiratie in. We hebben ook een informatieveiligheidsconsulent aangesteld die deze functie in eerst instantie bij het OCMW zal uitoefenen. De uitbreiding naar de gemeente zal in een tweede fase gebeuren.
  Wat we al geleerd hebben, is dat de problematiek zeer uitgebreid is en dat men geneigd is om de focus erg op technologische systemen en op het digitale te leggen. Je hebt eigenlijk even veel risico's bij informatie op papier. Wie neemt documenten mee in de boekentas, wie heeft toegang tot dossiers in kasten? Een andere factor is dat je met beveiliging van de systemen niet meer alles oplost. Daarom werken wij ook op sensibilisering via artikels in ons personeelsblad over o.a. opslag van bestanden en over het omgaan met paswoorden.
  Veel succes!
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.