naar top

Aankondigingen jubilea, huwelijken enz. in infoblad

Collega's,

Het college speelt met het idee om aankondigingen van jubilea, huwelijken, geboortes, enz. op te nemen in het gemeentelijk informatieblad.

Ik sta hiervoor niet echt te springen, omdat ik dit geen toegevoegde waarde vind. Daarnaast stel ik me er ook vragen bij wat betreft privacy: mag dit zomaar, moet er eerst toestemming gevraagd worden, enz.? Maar misschien bekijk ik dit verkeerd of te eng...
 
Hoe staan jullie hier tegenover? Wie neemt er zulke aankondigingen wél op in het infoblad? Waarom wel, waarom niet?

Reacties

Reageer
 • foto Sofie Claes

  Jubilarissen publiceren wij al enkele jaren in ons gemeentelijk infomagazine. Goedkeuring voor publicatie wordt gevraagd bij aangifte op onze dienst burgerzaken.

  Op vraag van ons college publiceren we sinds vorig jaar ook een lijst van huwelijken en overlijdens. Omwille van de wetgeving op de privacy, vragen we hiervoor toestemming bij de huwelijksaangifte. Maar voor overlijdens ligt dat inderdaad moeilijker. Momenteel lossen we dit op door toestemming voor publicatie te vragen via de begrafenisondernemer. Voor geboortes hebben we nog geen stappen ondernomen en moet dit nog verder besproken worden. Want geboorteaangiftes gebeuren meestal niet in Westerlo maar wel in Geel, Herentals of ...

 • foto Els Verbeke
  Bij ons is het traditie om de huwelijksjubilarissen en de 100-jarigen met foto te publiceren, ná de viering en uiteraard na schriftelijke toestemming.
 • foto Jan De Groote
  Wij publiceren de geboorten, huwelijken en overlijdens wekelijks op vrijdag in onze dagelijkse elektronische nieuwsbrief. De dienst Burgerzaken vraagt vooraf aan betrokkenen of ze dit wensen. Bij diegenen die dit wensen, wordt het adres niet gepubliceerd. Aan het aantal kliks kunnen wij concluderen dat dit nieuwsitem veel wordt gelezen en ook overgenomen door lokale media.
  Binnenkort starten we ook met de jubilea waarbij onze huisfotograaf een foto neemt die op het internet wordt gepubliceerd. Ook hiervoor wordt voorafgaandelijk de toelating gevraagd aan de betrokkenen. Via dergelijke human interest items, lokken we volk naar onze site en komen ze ook in aanraking met andere gemeentelijke thema's.

  Jan De Groote communicatieambtenaar Knokke-Heist
 • foto Philip Bouchet
  In Ham worden jubilarissen, overlijdens en huwelijken opgenomen. Dit steeds na goedkeuring door de betrokkenen. Bij jubilea is dit o.b.v. een brief waarin zij aangeven of ze willen opgenomen worden in het infoblad (met naam of met naam en foto). De publicatie van overlijdens verloopt o.b.v. de rouwbrieven die toekomen. Huwelijken worden opgenomen o.b.v. een goedkeuring die het koppel geeft bij aangifte van het huwelijk. Het valt soms ook voor dat mensen een viergeslacht willen publiceren. Voor dit soort meldingen is altijd een publiek. Dit soort info biedt dus in zekere zin een meerwaarde om lezers aan te trekken. Een kerntaak is het volgens mij niet.
 • foto Ann Van Hooydonck
  In Borsbeek publiceren we één keer per jaar de jubilarissen in het informatieblad. Er wordt naar alle koppels een brief gestuurd. Als ze telefonisch reageren, worden ze in het informatieblad gepubliceerd. Enkel de familienamen en de datum wordt opgenomen, geen adres.

  Dit jaar verschenen de jubilarissen in het infoblad editie februari i.p.v. januari en we kregen al onmiddelijk reactie van burgers of de jubilarissen nog werden gepubliceerd :-) Het wordt dus wel degelijk gelezen.

  Met het nieuwe concept van het infoblad plannen we ook om geboortes, overlijdens en huwelijken op te nemen. Het is inderdaad een publiekstrekker.

  groetjes
  Kim Matthijs
  communicatieverantwoordelijke Borsbeek
 • foto Jeroen Michiels
  Lieven,
  In Zemst publiceren we al enkele jaren de jubilarissen en honderd-en-meer-jarigen in ons gemeentelijk Informatieblad. Overlijdens en geboortes worden niet vermeld. De gouden jubilarissen worden gewoon met naam en deelgemeente afgedrukt, diamanten, briljanten en platina huwelijksparen worden met foto en een korte tekst vermeld. Voor dit laatste gaan onze schepen van jubilarissen langs bij de mensen en vraagt hen of zij hiervoor toestemming geven. We publiceren geen adressen.
  Groeten,
  Jeroen Michiels
  Communicatieambtenaar Zemst
 • foto Stefanie Colpaert

  In Zulte publiceren we in ons 2-maandalijks infoblad telkens een lijst van 90+ers (dus mensen die in de periode van het infoblad jarig zijn), mensen die hun jubileum zullen vieren, foto's van de koppels die hun jubileum gevierd hebben, geboorten en overlijdens. Wij werken 'omgekeerd': in het infoblad staat dat als men niet opgenomen wil worden, dat men dit dan schriftelijk moet melden. De secretaris is hiermee niet zo gelukkig (privacy). Ik moet zeggen dat er af en toe jubilarissen zijn die melden dat ze niet in het infoblad willen staan. Anders eigenlijk niemand die hier een opmerking over geeft of dit niet toelaat... Wij kiezen ervoor om naam, voornaam, deelgemeente (geen adres) en data op te nemen. (Op de website van Zulte staat (bij publicaties) het infoblad.)

Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.