naar top

Aankondigingen jubilea, huwelijken enz. in infoblad

Collega's,

Het college speelt met het idee om aankondigingen van jubilea, huwelijken, geboortes, enz. op te nemen in het gemeentelijk informatieblad.

Ik sta hiervoor niet echt te springen, omdat ik dit geen toegevoegde waarde vind. Daarnaast stel ik me er ook vragen bij wat betreft privacy: mag dit zomaar, moet er eerst toestemming gevraagd worden, enz.? Maar misschien bekijk ik dit verkeerd of te eng...
 
Hoe staan jullie hier tegenover? Wie neemt er zulke aankondigingen wél op in het infoblad? Waarom wel, waarom niet?

Reacties

Reageer
 • foto Sofie Claes

  Jubilarissen publiceren wij al enkele jaren in ons gemeentelijk infomagazine. Goedkeuring voor publicatie wordt gevraagd bij aangifte op onze dienst burgerzaken.

  Op vraag van ons college publiceren we sinds vorig jaar ook een lijst van huwelijken en overlijdens. Omwille van de wetgeving op de privacy, vragen we hiervoor toestemming bij de huwelijksaangifte. Maar voor overlijdens ligt dat inderdaad moeilijker. Momenteel lossen we dit op door toestemming voor publicatie te vragen via de begrafenisondernemer. Voor geboortes hebben we nog geen stappen ondernomen en moet dit nog verder besproken worden. Want geboorteaangiftes gebeuren meestal niet in Westerlo maar wel in Geel, Herentals of ...

 • foto Els Verbeke
  Bij ons is het traditie om de huwelijksjubilarissen en de 100-jarigen met foto te publiceren, ná de viering en uiteraard na schriftelijke toestemming.
 • foto Jan De Groote
  Wij publiceren de geboorten, huwelijken en overlijdens wekelijks op vrijdag in onze dagelijkse elektronische nieuwsbrief. De dienst Burgerzaken vraagt vooraf aan betrokkenen of ze dit wensen. Bij diegenen die dit wensen, wordt het adres niet gepubliceerd. Aan het aantal kliks kunnen wij concluderen dat dit nieuwsitem veel wordt gelezen en ook overgenomen door lokale media.
  Binnenkort starten we ook met de jubilea waarbij onze huisfotograaf een foto neemt die op het internet wordt gepubliceerd. Ook hiervoor wordt voorafgaandelijk de toelating gevraagd aan de betrokkenen. Via dergelijke human interest items, lokken we volk naar onze site en komen ze ook in aanraking met andere gemeentelijke thema's.

  Jan De Groote communicatieambtenaar Knokke-Heist
 • foto Ann Van Hooydonck
  In Borsbeek publiceren we één keer per jaar de jubilarissen in het informatieblad. Er wordt naar alle koppels een brief gestuurd. Als ze telefonisch reageren, worden ze in het informatieblad gepubliceerd. Enkel de familienamen en de datum wordt opgenomen, geen adres.

  Dit jaar verschenen de jubilarissen in het infoblad editie februari i.p.v. januari en we kregen al onmiddelijk reactie van burgers of de jubilarissen nog werden gepubliceerd :-) Het wordt dus wel degelijk gelezen.

  Met het nieuwe concept van het infoblad plannen we ook om geboortes, overlijdens en huwelijken op te nemen. Het is inderdaad een publiekstrekker.

  groetjes
  Kim Matthijs
  communicatieverantwoordelijke Borsbeek
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.