naar top

Voorwoord in informatieblad door burgemeester/schepenen?

In Tielt denken wij erover na om eventueel een voorwoord toe te voegen aan ons Stadsmagazine. Dit zou dan geschreven worden door burgemeester en schepenen, volgens een beurtrol. Zijn er onder jullie die hier ervaring mee hebben? Ook zijn we geïnteresseerd of hier afspraken over werden vastgelegd op papier. Alvast hartelijk bedankt om jullie eventueel positieve/negatieve ervaringen hieromtrent te willen delen en eventuele 'afspraken' te bezorgen.

Tine Vercruysse - informatieambtenaar stad Tielt - tine.vercruysse@tielt.be - tel. 051 42 81 70

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Onze burgemeester schrijft maandelijks een column in ons infomagazine. Hij heeft die traditie overgenomen van zijn voorganger die dat al jaren deed.
  Als je voelt dat je daar schriftelijke afspraken voor nodig hebt, zou ik er niet aan beginnen. Vanuit de gemeente hebben we toch zo gemakkelijk de reflex om voor alles eerst een reglement te maken. Ik denk dat zo'n voorwoord erg steunt op aanvoelen hoe ver je kunt gaan. Als je burgemeester vindt dat hij dat op een evenwichtige en niet partijpolitieke manier kan invullen zou ik er zeker voor gaan. 
  Alle schepenen laten meedoen zou ik niet doen. Ik vrees dat dan de profilering gaat spelen. Het is dan "hun" beurt voor "hun" podiumke in het infoblad. 
  Ik vind dat de inwoners van een gemeente ook kennis mogen maken met de visie van hun gemeentebestuur. Het geeft de richting aan van het beleid en een kader waarbinnen de andere dingen georganiseerd en aangeboden worden.
  Je vindt een pdf-bestand van onze infomagazines op onze website. Daar kun je de columns lezen als je wil. De recentere edities staan onderaan.
 • foto Philip Bouchet
  In Ham verschijnt er geen voorwoord van burgemeester of schepenen. Enkel in het januari-nummer schrijft de burgemeester een nieuwjaarsboodschap voor zijn inwoners. Ik vind deze manier van werken persoonlijk ook goed. Vaak gaat het bij die voorwoorden inderdaad een beetje om profilering en biedt het zelden meerwaarde. Bovendien verlies je hierdoor vaak een pagina voor gemeentelijke informatie waar de burgers, denk ik, meer aan hebben.

  mvg

  Philip
 • foto Eddy Smeets
  In Kinrooi zijn we sinds oktober 2009 gestart met een "beurtrol" om het voorwoord te schrijven in ons infoblad (dat 5x per jaar verschijnt). De volgorde hiervoor werd "bepaald" in het schepencollege opdat de dienst communicatie weet wie als volgende gevraagd moet worden. Maar het is eigenlijk meer een "richtlijn" waar van afgeweken kan worden als het inhoudelijk meer verantwoord is (owv inhoud die aan bod komt versus bevoegdheid) of (zoals nu in december het geval zal zijn) een uittredend burgemeester die zijn "laatste" voorwoord schrijft ook al was hij eigenlijk niet aan de beurt ;-) Op zich loopt het wel goed en het is misschien wel een feit dat ieder op zijn beurt even op het podium wil staan... Eén tip als je dit wil doen: geef een maximum aantal woorden aan (in Kinrooi 200 à 250) om hun epistel te schrijven... Voorbeelden van onze publicaties zijn terug te vinden op http://www.kinrooi.be onder diensten > communicatie > Kinrooi info.
 • foto Kathy Van Meulder
  In Sint-Amands verschijnt het infomagazine tweemaandelijks met steeds een voorwoord van burgemeester of schepenen. De redactieraad bepaalt wie het voorwoord schrijft. De beurtrol is niet vastgelegd, maar hangt van de inhoud van het magazine en/of de gebeurtenissen in Sint-Amands af. Is er in die periode bijvoorbeeld een groot Kaaifeest, dan laten we de schepen van feestelijkheden het voorwoord schrijven. Valt er op cultureel vlak veel te beleven in die periode, is het de beurt aan schepen van cultuur. Het maximum aantal woorden en de inhoud van het infomagazine wordt hen op voorhand doorgegeven. Tot hiertoe verloopt dit goed. Als er dan toch wordt geöpteerd voor een voorwoord, lijkt deze afwisseling me wel leuk voor de lezers.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.