naar top

je of u ?

De stad Diest is een nieuwe website aan het bouwen. We zijn momenteel bezig met het herschrijven van de inhoud en we zien dat op onze huidige site 'je' en 'u' door elkaar wordt gebruikt. Ik zou dit graag eenvormig willen maken. En dan stelt zich natuurlijk de vraag gebruik je 'u' of 'je'. 'U' is beleefder en als overheid vind ik het wel belangrijk dat je de burgers met respect behandelt. 'Je' is vlotter, toegankelijker.

Welke regel hanteren jullie? En is dat voor alle communicatiekanalen hetzelfde ? Of hanteren jullie andere aanspreekvormen voor website, infoblad, bewonersbrieven,... ?

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Dag Sylvie
  Wij hanteren de jij-vorm. Het is naar mijn aanvoelen perfect mogelijk om met respect te communiceren in die jij-vorm. Als overheid moeten wij niet meer respect hanteren dan anderen. Er is overal respect nodig toch?
  Ik heb eerder dit jaar eens bekeken wat gemeenten zoals hanteren op hun websites en daar blijkt de stand tussen u en jij onbeslist 50-50. Wat wel opviel is dat gemeenten die de u-vorm gebruiken, daar niet consequent in zijn. Op pagina's van de jeugddienst gebruiken ze dan toch de jij-vorm, terwijl die teksten vaker gelezen worden door ouders dan door de kinderen zelf. Bij pagina's van de sportdienst zit er nog meer twijfel. Als je eenvormigheid belangrijk vindt, ga je die alleen kunnen realiseren met de jij-vorm.
  Dus als ik in uw plaats was zou ik de jij-vorm gebruiken.
 • foto Patrick Vandenberghe
  Oudere mensen stellen de u vorm op prijs, dan weer. Persoonlijk denk ik dat er niets mis is met eigentijds vousvoyeren ... dat wil zeggen "u" en "uw" zonder hoofdletter ... Echter om jongeren aan te spreken kun je van die regel afwijken.
 • foto Tineke Hollants
  Beste Sylvie,
  Een tijdje geleden volgde ik een heel interessante "opleiding" via Kortom bij Mark Van Bogaert.  Hij publiceerde ook een fijn boek met de titel "Met woorden verleiden".  In dit boek gaat hij in op de discussie of je nu "je" of "u" moet gebruiken en eerlijk gezegd deel ik gewoonweg zijn mening die als volgt is :

  Je kun je gebruiken voor mensen die je met de voornaam aanspreekt: kinderen, vrienden en collega's.  Anders gebruikt u beter u. ... Je kun je gebruiken in plaats van men.  Je kunt dus perfect je en u door elkaar gebruiken.  U om de lezer aan te spreken en je in plaats van men....  Kies bij twijfel gerust voor u.  Dat stoort niemand echt.  Terwijl je met je wél lezers ergert.

  Of samengevat : persoonlijk zou ik opteren voor de u-vorm.
 • foto Philip Bouchet

  Ik geef ook de voorkeur aan de je-vorm. Elke tekst wordt tijdens de eindredactie in die zin aangepast indien nodig.

 • foto Nele Anthoons
  Hallo Sylvia,

  ook in Ninove gebruiken wij de jij-vorm, behalve in onze formele persoonlijke brieven. Persoonlijk denk ik niet dat de jij-vorm mensen ergert, en ook wij hebben daar nog nooit negatieve reacties op gekregen.

 • foto Wouter Linseele

  Dag Sylvia

  In Harelbeke spreken we iedereen aan met 'je' (brieven, website, maandelijks infomagazine, ...). 
  Ook bij ons kan het zijn dat er hier en daar nog een 'u' de deur uit gaat, maar niet alles vertrekt via de dienst communicatie natuurlijk ...

  Groeten
  Wouter

 • foto Jean-Marie Theuninck
  Dag Sylvia, zoals je ook in de reacties merkt, zijn beide mogelijk. Ik zou adviseren om per communicatiekanaal de overweging te maken. Wij gebruiken bijvoorbeeld op de website of in ons informatieblad consequent je. Maar in brieven gebruiken we even consequent u.
 • foto Ellen Vangoidsenhoven
  Hey Sylvia, 

  Op het OCMW van Holsbeek gebruiken we voor zowel de website als het gemeenteblad de u-vorm (geen hoofdletter). Zoals hier reeds gesteld werd blijken o.a. ouderen dit te waarderen en staat het binnen de ietwat meer formele communicatie toch wat "officiëler". Ik sluit er me bij aan dat de u-vorm de dag van vandaag wat stijfjes kan klinken, en dat doorgaans de jij-vorm zeer toepasselijk en "welklinkend" is. Toch vind ik dat de uitzondering hier de regel maakt en àls het af en toe toch beter staat de u-vorm te gebruiken, dan gaan we maar beter voor eenvormigheid in de communicatie. Langs de andere kant rijden wij af en toe echter ook een scheve schaats. Want als we naar de kindjes communiceren voor bijvoorbeeld onze woensdagnamiddagopvang, dan pronkt de jij-vorm dan weer wel op het blaadje .... :-)
  Geen gemakkelijk issue....
  Algemeen ben ik wel van mening dat je voor publicaties zoveel mogelijk dezelfde aanspreektitel hanteert (omdat dit doorgaans door een grote groep gelezen wordt), in persoonlijke correspondentie kan dit, afhankelijk van de doelgroep, wel eens afwijken van de regel. Al staat de u-vorm meestal toch ook wel het beste als er bv. een brief in naam van het bestuur vertrekt ...

  Groetjes en succes ermee!

  Ellen Vangoidsenhoven
  Communicatie - OCMW Holsbeek
 • foto Bernie De Vuyst
  In Bekkevoort hanteren we hoofdzakelijk (website, infoblad, infogids, folders ...) de je-vorm. In de eindredactie zet ik de u's dan om je's, soms een hele karwei. Tijdens mijn communicatie-opleiding hamerden ze ook op het gebruik van de je-vorm.
  In de wat officiëlere briefwisseling (bv. uitnodiging raadsleden, klachtenbrief, jubilarissen etc.) schrijven we wel nog in de u-vorm, want ze lijken toch nog ergens deze wat plechtigere aanspreking te verwachten.

  Bij e-mails stel ik mij in op de afzender. Als hij mij eerst mailt en mij aanspreekt met "Hallo Bernie" (doen sommige inwoners, terwijl ik ze niet ken), dan gebruik ik natuurlijk de je-vorm. Als de aanspreking "Geachte heer" is, dan is de u-vorm meer aangewezen.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.