naar top

Samenwerking gemeente - OCMW

De gemeente Beveren werkt aan de integratie van de diensten van gemeente en OCMW. Dit is een traject dat nog enkele jaren zal duren, maar voor enkele diensten - waaronder de communicatiedienst - wordt een versnelde integratie voorbereid. Zijn er gemeenten die hiermee ervaring hebben, en ons een voorbeeld van samenwerkingsovereenkomst of afsprakennota kunnen bezorgen ?

Alvast bedankt,

Bart De Bruyne
communicatieambtenaar gemeente Beveren

Reacties

Reageer
 • foto Annebeth Boudry
  Dag Bart,
  op de collegagroep Vlaams-Brabant heb ik gisteren gepraat met Linda Cornu van de gemeente Hoegaarden. Daar is de gemeente versmolten met het OCMW. Misschien kan je haar eens contacteren? Anders zou ik ook aanraden om een kijkje te nemen op onze e-groep, daar zijn al enkele topics gestart over de samenwerking tussen OCMW en gemeente. Kwestie van inspiratie op te doen! Als je trouwens zelf nog goede voorbeelden vindt tijdens je zoektocht, geef ons zeker een seintje. 
  Veel succes!

  Annebeth
  Stafmedewerker communicatie Kortom
 • foto Annebeth Boudry
  En hierbij vind je nog een document van de gemeente Bornem over de samenwerking tussen OCMW en gemeente.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Marc van Daele
  In Zwijndrecht werken we sinds 2010 aan een verregaande samenwerking van gemeente en OCMW. Die samenwerking startte met het bepalen van een eindvisie. Die is verregaand en kort te formuleren: "Gemeente en OCMW houden op te bestaan als individuele entiteiten en versmelten tot één organisatie". Bij die samensmelting werd begonnen met de ondersteunende diensten. Vandaag hebben we een gezamenlijk financieel beheerder en er zijn een aantal diensten samengesmolten, of de dienst van de gemeente werkt voor het OCMW zoals hij ook voor de gemeente werkt. De samenwerking kan als gerealiseerd beschouwd worden voor de diensten financiën, ICT, communicatie, contractbeheer, bodedienst en onderhoud gebouwen. De personeelsdienst zit in de pijplijn en zal spoedig volgen. 
  Die samenwerking is vastgelegd in afzonderlijke beheersovereenkomsten. Die staan op onze website: http://www.zwijndrecht.be/thema/514/default.aspx?_vs=0_N&id=2087

  Voor de communicatiedienst is het zo dat wij nu ook communicatiedienst zijn voor de OCMW-diensten en dus ook voor hen o.a. folders en brochures realiseren en hen adviseren. We hebben verder een gezamenlijk infomagazine en een gezamenlijk personeelsblad waar ook de lokale politiezone aan meewerkt. We werken aan een gezamenlijke website die in 2013 online gaat en aan een gezamenlijk intranet.
  We hielden ook een grote enquête bij het personeel van beide organisaties om te peilen naar de kwaliteit van onze interne communicatie. Dit resulteerde in een 50-tal verbeterpunten waarvan we er al een groot aantal hebben gerealiseerd. 

  In een volgende fase zullen ook diensten met een meer externe werking gaan samenwerken, zoals de diensten kinderopvang van beide organisaties en de dienst sociale zaken van de gemeente met de sociale dienst van het OCMW. Daarvoor willen we echter eerst een nieuwe visie vastleggen. Die moet gaan bepalen op welke manier we onze dienstverlening gaan aanbieden. Dat is voor een groot deel een politieke keuze.
  Ik stuur je als bijlage nog een aantal documenten.
  De analyse van de communicatie vertrekt van de communicatiechecklist van Eric Goubin en resulteert in een aantal actiepunten die essentieel zijn voor de samenwerking. We hebben er daar ook al een heel aantal van gerealiseerd, maar vermoedelijk zullen we er pas in 2013 mee klaar zijn.
  Als ik nog met iets kan helpen, geef dan gerust een seintje.
  Veel succes!
  Marc
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.