naar top

Onrechtmatig gebruik van internetfoto – kosten en boete

Vraag van een collega

Een medewerker van een communicatiedienst plaatste bij een nieuwsbericht op de gemeentelijke website een foto die ze op het internet vond via de zoeksite Google. Hij was zich van geen kwaad bewust, omdat er niet meteen een verwijzing naar een copyright te vinden was.

 

Zo’n week later kregen we echter een mailbericht om ons te wijzen op het “onrechtmatige gebruik van de foto” en meteen ook een factuur van 100 euro! Dat was zgn. 50 euro voor gebruiksrecht van de foto en 50 euro “boete wegens illegaal gebruik”.  We hebben de foto dan meteen van de site verwijderd.

 

We hebben de factuur aangetekend geprotesteerd, maar de persoon die de auteursrechten heeft, houdt voet bij stuk. Hij stuurde eerst aanmaningen en heeft nu zijn vordering al via een incassobureau bezorgd, met extra kosten tot gevolg.

 

Heeft iemand soortgelijke ervaringen en kan hij / zij ons hier raad in geven?

Reacties

Reageer
 • foto Els Verbeke
  Voor zover ik weet, is dit correct. Foto's op internet zijn volgens mij niet vrij te gebruiken. Je hebt de toestemming nodig van de fotograaf of van degene die de copyrights beheert.
 • foto Marc van Daele
  Ik zie twee aspecten.
  Om te beginnen is het natuurlijk juist dat publicatie zonder toelating niet mag. Ik kan me ook voorstellen dat je als fotograaf geërgerd bent als men je werk zonder toelating en zonder vergoeding gebruikt.
  Het betalen van een vergoeding is een andere zaak. Er is geen overeenkomst tussen de eigenaar van de foto en de gemeente. De foto is ook niet van een site gehaald waar de publicatierechten te koop werden aangeboden. In essentie heeft de gemeente dus iets gedaan "zonder toelating" en niet "zonder betalen", vermits er geen sprake was van een transactie. Privé-personen en bedrijven kunnen elkaar ook helemaal geen boetes geven zonder dat hier contractueel iets over bepaald is. In deze situatie is een boete dus niet op zijn plaats.
  Anderzijds begrijp ik niet waarom die anonieme collega niet betaalt voor de foto. 50 euro is een belachelijk laag bedrag. De boete zou ik niet betalen, maar wel het gebruiksrecht. Dan heb je een compromis en het probleem escaleert niet. De fout ligt bij de gemeente en het zou maar billijk zijn dat die dan ook betaalt voor hetgeen gebruikt is.
  De kosten voor het incassobureau zou ik niet betalen. Het is de leverancier die een overeenkomst heeft met het incassobureau, niet de klant.
  Kortom (ik gebruik dat woord graag), voer geen filosofische discussies voor een bedrag van 50 of 100 euro. De tijd die je er al mee verloren hebt, heeft vermoedelijk meer gekost.
 • foto Mia Tegenbos

  dag collega's,
  bij veel foto's die je op het internet vindt (via google - afbeeldingen) staat helemaal geen auteur.  hoe nemen jullie daar dan contact mee?

 • foto Marc van Daele
  Dag Mia
  Die foto's die je in Google vindt, staan ook op een website en op bijna elke website vind je wel contactgegevens van de eigenaar. Wat ook handig kan zijn is de nieuwe functie in Google image search waarbij je een afbeelding vanuit Google of vanuit een website naar het zoekvenster van google kunt slepen. Daarop krijg je dan alle gelijkaardige afbeeldingen te zien. Vaak kun je dan wel zien waar een afbeelding haar oorsprong vindt.
  Groetjes
  Marc
 • foto Patrick Vandenberghe
  Terzijde: zie ook http://www.privacycommission.be/nl/faq-themas/recht-op-afbeelding en verder dit blogartikel over het portretrecht met onderaan veel nuttige links, bv. naar eern artikel over hoe je goede rechtenvrije foto's vindt. http://communicatie.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=1021
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.