naar top

Website ontwikkelen: open source?

Bij de ontwikkeling van een nieuwe site overwegen we om met een open sourcesysteem te werken. Heeft iemand hier enige ervaring mee? Welk cms-systeem wordt er gebruikt, wordt er samengewerkt met verschillende leveranciers, gebruiksvriendelijkheid voor editors...?

Reacties

Reageer
 • foto Michiel Tijskens
  Onze website is gebouwd met Joomla, ons intranet met Drupal. Onze nieuwe website wordt ook een Drupal-site.
 • foto Marc van Daele
  Drupal is zeker één van de meer populaire open source cms-systemen. Ik denk dat het belangrijk is om je eens af te vragen waarom je vooraf al exclusief voor open source kiest. Wat verwacht je van een open source cms dat je niet krijgt van een proprietary systeem. Combineer dat met je functionele eisen en dan zit je al een eind in de richting die je kiest.
 • foto Jill Boudrez
  Hoofdreden is om niet langer afhankelijk te zijn van één leverancier (vendor lock in). Wij werken met meerdere redactionele medewerkers per stadsdienst die de eigen pagina's beheren, Ext. Comm. doet daar eindredactie op en publiceert nadien. Dit willen we graag behouden. We willen vooral een stabiel systeem met een gebruiksvriendelijke backoffice (bij voorkeur front-end editing) en eenvoudige manier om documenten op te laden en te beheren.
 • foto Marc van Daele
  Dat is een goed argument. Drupal lijkt me alvast te beantwoorden aan die beschrijving, maar er zijn er wellicht nog andere. Neem de beëindiging van de samenwerking met de leverancier best ook op in het bestek. Het beëindigen van een samenwerking is vaak complexer dan het starten, maar wordt zelden voorbereid bij de aankoop. Beschrijf wat de leverancier moet achterlaten en hoe je toegang krijgt tot die delen van het cms die achter het paswoord van de leverancier zitten. Als je bij die leverancier ook de hosting hebt, moet je daar ook iets voor voorzien in het bestek.

  Ter inspiratie: Op deze website staat een powerpoint van een module die ik over websites geef in het programma van de basisvorming voor communicatieambtenaren. Daarin staat heel wat informatie over het starten met een nieuwe website en over de elementen van een bestek. Misschien vind je daar ook nuttige info in: http://www.kortom.be/file_uploads/5011.pdf
  Alvast veel succes. Een nieuwe website is altijd een fijn avontuur.
  Marc
 • foto Bart Van de Laar
  Ook Vlaanderen.be gebruikt Drupal. Wellicht kan je via Sarah Buelens van Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) meer info bekomen.
  http://www.corve.be/overcorve/personeel.php

  Groet
  Bart
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.