naar top

Politieke partijen voorstellen in het infoblad

Destelbergen zit in het nieuws. De fractievoorzitters in de gemeenteraad stellen voor om alle politieke partijen voor te stellen in het gemeentelijk informatieblad september-oktober. Kan zoiets in het infoblad of wordt dit niet beschouwd als neutrale overheidscommunicatie?

Alvast bedankt voor de reacties.

Mario Van der Gucht
Communicatieambtenaar
Gemeente Destelbergen

Reacties

Reageer
 • foto Wouter Linseele
  Dag Mario

  Niet doen! Ik ga volledig akkoord met Julie in de reactie hierboven.
  Ik veronderstel dat het overgrote deel van de gemeentelijke of stadsmagazines ergens wel de richtlijn hebben dat politieke boodschappen niet thuis horen in een neutraal informatiekanaal. Als dat bij jullie (nog) niet zo is, denk ik dat je werk moet maken van een soort van redactiestatuut waarin dat is neergeschreven.

  Groeten
  Wouter
 • foto Els Verbeke
  In Nazareth publiceren we zelden of nooit namen of foto's van schepenen of raadsleden. En dit jaar ook niet van verkiezingskandidaten. Is bij ons eerder deontologische code dan strikte richtlijn.
 • foto Marc van Daele
  Me dunkt dat de politieke partijen over voldoende middelen (publicaties, websites, sociale media) beschikken om zich voor te stellen. Die middelen worden al deels gefinancierd met overheidsgeld. Gemeentelijke informatiekanalen aanwenden om de partijen voor te stellen gaat dik over de grens van het fatsoenlijke. Ik wil me nog niet voorstellen welke controverse dit kan teweegbrengen en hoezeer je infoblad van politieke partijdigheid zal verdacht worden. Kijk maar eens hoe de VRT moet balanceren en dan nog vanuit alle richtingen van politiek favoritisme wordt beschuldigd.
  Afstand houden en je geloofwaardigheid en neutraliteit als overheidscommunicator bewaren, zou ik zeggen.
  Beste groeten
  Marc
 • foto Mario Van der Gucht
  Dag Bart

  Nee, noch mijn advies, noch de verwijzing naar het advies van Julie Clément maakten indruk. Mijn vraag is uiteindelijk naar de verantwoordelijke van het agentschap binnenlands bestuur bij de provincie gegaan en die heeft het voorgelegd aan de gouverneur. Toen de brief van de gouverneur hier toekwam, is het plan onmiddellijk opzij geschoven. De gouverneur heeft dus blijkbaar wel enige autoriteit.

  Ik kreeg trouwens vorige week telefoon van de communicatieambtenaar van Haacht. Daar is het infoblad met politieke bijlage klaar voor druk. Ik ben benieuwd hoe dat eruit zal zien en wat de eventuele reacties erop zullen zijn.

  Met vriendelijke groet
  Mario

 • foto Elke Tuyteleir
  Dag Mario

  Hierbij ons boekje.

  De reacties die ik gehoord heb, zijn uitsluitend positief, zowel van de deelnemende lijsten als van de burgers. Van meerdere burgers heb ik gehoord dat ze teveel aparte folders krijgen en enkel dat van de gemeente echt gelezen hebben om op basis daarvan hun keuze te maken. 'Hier staat tenminste meer in dan mooie foto's en slogans'.

  Eén partij (Groen) verwees op haar website expliciet naar deze publicatie met de mededeling voor de rest nog maar twee folders rond te delen: één met de kandidaten en één met uitgebreid programma. Andere partijen piekten dan meer met zo'n twintigtal folders. Dat vind ik het enige jammere eraan: ik had gehoopt dat deze gemeentelijke folder een alternatief zou zijn en zo de afvalberg zou verkleinen. Helaas.

  Pieter Florentie
  Communicatiemedewerker Haacht
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Luc Van Der Plas

  Mooi Pieter, zo kan het volgens mij wel degelijk! 

  Belangrijk is dat je een strikte format aanbiedt en dat de programmapunten neutraal worden geformuleerd - en desnoods bij eindredactie worden herschreven (in overleg). Ik heb de indruk dat jullie dat hebben gedaan.

  Op die manier maak je het makkelijk voor je inwoners om (snel) de programma's van de partijen te vergelijken en lever je een bijdrage tot de democratie. Dat is volgens mij wel degelijk een taak voor een overheidscommunicator en een goede investering van gemeenschapsgeld!

  oprechte groet
    Luc

Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.