naar top

Verantwoordelijke uitgever op drukwerk

Op folders, flyers, infobladen,... zetten wij als verantwoordelijke uitgever de betrokken schepen en zijn privéadres. Schepenen durven al eens overlijden, van post wisselen of door de kiezers weggestemd worden. Voor drukwerk dat langer meegaat, bijvoorbeeld voor wandelingen, is het dus eigenlijk niet aangewezen om een schepen als V.U. te vermelden.

Hoe pakken jullie dat aan? Gebruikt er iemand bijvoorbeeld de adresgegevens van bijvoorbeeld het gemeentebestuur?

Bedankt voor jullie antwoordje!

Reacties

Reageer
 • foto Els Verbeke
  Ik maakte enige tijd geleden ook deze denkoefening en nu vermelden wij gewoonlijk de naam van de burgemeester + het adres van het gemeentehuis.
 • foto Sigrid Peeters
  Hoi Deborah,

  Wij zetten het volgende: V.U. Gemeentebestuur Kortenaken, Dorpsplein 35, 3470 Kortenaken.
  Dus gewoon het adres van het gemeentehuis wat (normaal gezien) niet zo gauw verandert.

  Groetjes,

  Sigrid
 • foto Marc van Daele
  Beste Sigrid
  Wettelijk gezien moet de VU een natuurlijk persoon zijn. De burgemeester kan dus, het gemeentebestuur kan niet. Het adres is minder belangrijk en kan zowel de woonplaats als het werkadres zijn. 
  Beste groeten
  Marc
 • foto Bart Van de Laar
  Dag Deborah

  Op ieder drukwerk dient vermeld te staan: “V.U.: naam natuurlijke  persoon + diens domicilie”. Deze vermelding is wettelijk verplicht. Het weglaten van de vermelding is strafbaar, ingevolge artikel 299 en artikel 300 van het Belgische strafwetboek.

  Gemeentedecreet art. 182 §4: briefwisseling wordt ondertekend door burgemeester en medeondertekend door gemeentesecretaris.

  Wij nemen als V.U. zowel de naam van burgemeester en gemeentesecretaris op met hun domicilieadres. 

  Groet
  Bart
 • foto Marc van Daele
  @bart: Ik ben het niet eens met de vaak voorkomende tendens om overal de dubbele ondertekening te gebruiken. Het decreet spreekt over briefwisseling. Een magazine of brochure kun je bezwaarlijk onder de noemer briefwisseling vatten. In een periode waarin we steeds minder brieven schrijven, is dit artikel een anachronisme waar we vanaf moeten. 
  Als het om een v.u. gaat, kan er maar één verantwoordelijk zijn. Hoe zie je dat anders wanneer het mis gaat? Ieder de helft van de verantwoordelijkheid of allebei even verantwoordelijk?
  Beste groeten
  Marc
 • foto Bart Van de Laar
  @marc: Ik ga akkoord met je opmerking. De uitgewerkte regeling bij ons is een consensus tussen de leden van het schepencollege.

  De kwestie van al dan niet gedeelde verantwoordelijkheid is het terrein van justitie, op het einde van de getrapte verantwoordelijkheid.

  Groet
  Bart
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.