naar top

Onderhoud website: centraal of decentraal

Beste collega's,

Gemeente Zemst heeft momenteel de voorbereidingen gestart voor een nieuwe website. Als die er eenmaal is, moet deze uiteraard onderhouden worden. De vraag die zich nu plots stelt is of het een goed idee is om dat door de diensten zelf te laten doen, of dat het beter is hiervoor een verantwoordelijke webmaster aan te stellen. En in het laatste geval, hoeveel tijd zal deze webmaster nodig hebben om zijn taak te volbrengen?

Hebben jullie ervaringen (positieve en/of negatieve) i.v.m. het gedecentraliseerde onderhoud van jullie website? Of werken jullie met een deeltijdse/halftijdse/voltijdse webmaster?

Ik kijk uit naar jullie reacties.

Met vriendelijke groeten,
Jeroen Michiels
Communicatieambtenaar Zemst

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Ik ben een sterke voorstander van decentrale redactie. Je hebt een webmaster nodig, maar die moet zich bezighouden met de toekomstige ontwikkelingen van je site, met het passen van nieuwe inhoud in je structuur en met kwaliteitsbewaking.
  Een communicatiedienst maakt geen informatie. Om goed en correct te informeren via je website moet de redactionele inhoud van de diensten komen. Die zijn deskundig in hun materie. De meest gebruiksvriendelijke manier om info door te geven voor publicatie op de website, is via het cms. Er is niets zo gemakkelijk als veldjes invullen. Ik schat dat aan onze website toch een 20 à 25 mensen meeschrijven.
  Wat je als communicatiedienst wel moet doen is bewaken of de website juist gebruikt wordt. Een voorbeeld is het opnemen van activiteiten als nieuwsbericht omdat je dan meer visibiliteit krijgt, het te lang op de startpagina publiceren van informatie of het aan te veel thema's linken van producten. Ook een eenheid van schrijfstijl bewaak je best vanuit de communicatiedienst.
  Het klinkt een beetje politieachtig, maar in de praktijk werk je als partner, samen met de diensten aan een goeie website.
  Alvast veel succes met je nieuwe site!
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.