naar top

Politiek getinte communicatie

Beste collega's

Binnen een klein(er) bestuur gebeurt het soms dat politici aan dienst Communicatie vragen om politiek getinte communicatie te versturen (bv. persbericht, persoonlijke mededelingen, ...) of om tekst- en fotomateriaal aan te leveren voor de partijkrant omdat we die zaken toch in ons archief zitten hebben.

Hoe gaan jullie daarmee om: wat kan bij jullie (niet), versturen jullie dergelijke berichten, hebben jullie een 'reglement' waarin dat alles geregeld wordt, ...?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!


vriendelijke groet

Bianca De Mulder
communicatieambtenaar Oosterzele

Reacties

Reageer
 • foto Mia Tegenbos
  dag Bianca,
  Wij hebben in onze afsprakennota met de raadsleden vermeld dat er nooit iets rechtstreeks aan ambtenaren mag worden gevraagd.  Alle vragen moeten via de secretaris gaan, die oordeelt. 
  Dat vangt al heel wat moeilijke vragen op natuurlijk.
  Af en toe wordt mij wel gevraagd om foto's te bezorgen of zelfs om tekstjes te redigeren, maar ik verstuur vanuit de communicatiedienst nooit persberichten of andere mededelingen tenzij ze uitgaan van de voltallige raad.

  Groetjes,
  Mia Tegenbos
  communicatieverantwoordelijke OCMW Herentals
 • foto Mario Van der Gucht
  Dag Bianca

  In se is alle overheidscommunicatie politiek getint. Het gaat immers om beslissingen van de meerderheid. De stem van de oppositie komt in de gemeentelijke communicatie nauwelijks (of zeg maar niet) aan bod. Uiteraard moeten we wel proberen vermijden dat schepenen solo gaan en uitpakken met beslissingen die door het college of de gemeenteraad zijn genomen.

  Voor persberichten hanteren we de volgende procedure. Op vraag van een dienst of mandataris maak ik een ontwerp van persbericht. Dat gaat vooraleer het verstuurd wordt eerst ter info naar de burgemeester, secretaris, bevoegde schepen en betrokken dienst(hoofd). Deze mensen krijgen meestal twee dagen de tijd om aanpassingen of opmerkingen door te sturen. Komen die er niet dan beschouw ik het persbericht als stilzwijgend goedgekeurd en gaat het de deur uit. Het persbericht bevat de contactgegevens van de bevoegde schepen en betrokken dienst(hoofd) en gaat zowel naar mijn perslijst als naar de gemeenteraadsleden. Zo hoeven de gemeenteraadsleden achteraf niet te klagen dat er berichten in de media verschijnen waarvan ze zelf niet op de hoogte waren en kunnen ze zelf ook aanwezig zijn op officiƫle gelegenheden (openingen, eerstesteenleggingen, inhuldigingen,...). Deze procedure werkt goed. Als schepenen of andere mandatarissen zich persoonlijk politiek willen profileren, dan moeten ze zelf maar rechtstreeks contact opnemen met de pers. Soms doen ze dat jammergenoeg ook voor beslissingen van het college (terwijl zoiets eigenlijk via bovenstaande procedure zou moeten verlopen) en dat signaleer ik dan aan de secretaris die dit dan voorlegt aan het college.

  Met vriendelijke groet
  Mario Van der Gucht

Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.