naar top

Wat kost een gemeentelijk informatieblad?

Hallo

ik doe vanuit de gemeente een onderzoek naar het gemeentelijk informatieblad. We vragen ons af of het rendement van een eigen blad veel verschilt met het adverteren in de regionale pers. Maar daarvoor zou ik graag weten wat een gemeentelijk informatieblad eigenlijk kost. We hebben al een paar cijfers maar zouden die graag vergelijken. Daarom vraag ik me af hoeveel een gemeentelijk informatieblad bij jullie kost?

groetjes
Jasper Robberechts

Reacties

Reageer
 • foto Claudia Van Vooren
  Hier het antwoord uit Wingene!
   
   
  Ons gemeentelijk infoblad wordt om de 3 maanden verspreid op 6200 exemplaren (er worden 6350 ex. gedrukt, rest is bedoeld voor interne verspreiding).
   
  Bedeeld door de firma Big News uit Koolskamp tegen een heel schappelijke prijs (€ 750 voor de totale bedeling) én goeie service (integenstelling tot bpost/Distripost)...
   
  Infoblad wordt ontworpen door ontwerpbureau Kliek uit Tielt en gedrukt door Gevaert printing uit Zwevezele.
   
  Kostprijs drukwerk: 6350 ex., 36 blz. : € 2.874,00
  Kostprijs ontwerp: ongeveer € 2500,00

  Met vriendelijke groeten,
  Ann De Rycke
 • foto Michiel Tijskens
  Beste Jasper

  Dat lijkt me een vraag waarop je erg uiteenlopende antwoorden gaat krijgen. Oplage, frequentie en aantal pagina's zijn voor elk gemeentelijk infoblad anders. Sommige infobladen worden door copywriters geschreven en door een lay-outbureau opgemaakt, in andere gemeentes wordt alles in eigen beheer gedaan.
  Wij betalen 53.729,28 euro aan drukkosten voor 33 nummers verspreid over drie jaar. De oplage is 4.450 exemplaren. Ons infoblad telt 20 pagina's, lay-outen doe ik zelf. Hier moet je nog wel de kosten van De Post bijtellen.

  Groeten
  Michiel
 • foto Els Verbeke
  Dag Jasper,

  Wij geven een tweemaandelijkse krant op A3-formaat uit, met name twee dubbelgevouwen A3's. Oplage: 5180 ex.
  Drukwerk inclusief lay-out: ca. 1500 euro.
  Portkosten voor 5080 adressen (42 g): ca. 390 euro.

  Groeten,
  Els
 • foto Marc van Daele
  Dag Jasper
  Zoals gewoonlijk kan ik niet anders dan mij volledig bij Luc aansluiten. Ik wil er nog aan toevoegen dat een belangrijke meerwaarde van een eigen publicatie is dat je fysiek bij de mensen thuiskomt. Je logo, je huisstijl, je illustratie ligt bij de mensen op de salontafel. 
  Op het vlak van kosten denk ik dat 20 of 24 blz in een reclameblad niet goedkoper gaat zijn dan de uitgave van een eigen blad. Wij betalen 2690 euro (+6% btw) voor het drukken van 8 900 exemplaren van  24 blz., de layout kost 20 euro per pagina (+21 %) en de bedeling van 8 210 exemplaren kost 320 euro (+21 % btw). Onze nummers zijn dus nog 10 cent per exemplaar goedkoper dan die van Bonheiden. Goed dooronderhandelen is dus de boodschap :-).
  Hou er ook rekening mee dat informatiedrukwerk onder het btw-tarief van 6 % valt. Niet alle drukkers zijn daarvan op de hoogte, maar het scheelt een pak.
  Succes
  Marc
 • foto Lieven De Bosscher
  Jasper,

  Ons maandelijks informatieblad infoLochristi telt gemiddeld 28 blzn. en heeft een oplage van 9.700 exemplaren. 9.400 ervan zijn bestemd voor de huis-aan-huisbedeling, de rest is voor de inforekken in de gemeentelijke gebouwen en een aantal mailings. De laatste 3 nummers van infoLochristi kan je bekijken op onze website (http://www.lochristi.be/Index.aspx?SGREF=4702&CREF=7018).

  Wij besteden zowel de opmaak (Vanden Broele, Brugge) als druk (Geers Offset, Oostakker) uit: de prepress kost (voor één nummer van 28 blzn.) 672 euro (excl. btw), de druk 3.241,37 euro (excl. btw).

  Hierbij moet je dan nog de bedelingskosten rekenen. Wij hebben sinds midden vorig jaar een contract Distripost Nationaal afgesloten met bpost. Dit kost aardig wat geld (wij betalen ook nog eens voor dagzekerheid) - zo'n 1.400 euro (excl. btw) per nummer - maar heeft als grote voordeel dat je je planning ineens voor een heel jaar kan vastleggen.

  Misschien een tip: op 17 maart organiseert Kortom een hele studiedag rond het informatieblad (http://www.kortom.be/activiteitendetail.aspx?id=461)...

  Succes!

  Lieven
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.