naar top

Andere url-extensies aankopen?

We kregen de vraag of we de url-extensie "haaltert.net" wilden kopen omdat er een aanvraag was gekomen om die aan te kopen.
Zijn er gemeenten die al zo'n extensies aangekocht hebben om te vermijden dat er iemand anders mee aan de haal gaat?

Het lijkt me een dure grap om extensies die je niet gebruikt op te kopen. Want er zijn er veel.
Maar misschien zie ik iets over het hoofd?

Reacties

Reageer
 • foto Bart Van de Laar
  Dag Hanne
  Dat bericht lijkt me een klassieke marketingtruc genre 'nu of nooit'. Als er echt iemand geïnteresseerd was in die url, dan was die al gekocht. Men 'vraagt' geen domeinnaam, men 'koopt' die gewoon online.

  Ga uit van de eigen sterktes.
  Groet, Bart
 • foto Paul De Ligne
  Dag Hanne,

  Nooit ingaan op een voorstel van een commerciële firma om voor jou een internetadres voor een website te registreren. je kan dit perfect zelf beheren.
  Als lokale overheid met een eigen website, wat toch je centrale platform is voor je externe communicatie met al je stakeholders, neem je best minimale voorzorgen wat mogelijke domeinnamen betreft. Jullie hebben al officieel https://www.haaltert.be/, wat zeer goed is. Zelfs als het bestuur zou beslissen om de officiële website een andere naam te geven, zou ik zeker aanbevelen om de domeinnaam (DNS - Domain Name System) te behouden en dus niet opnieuw vrij te geven, want dan loop je inderdaad het risico dat malafide organisaties een fake website achter die URL plaatsen, met alle gevolgen vandien.

  De jaarlijkse kostprijs voor een websiteadres in verschillende domeinen, valt reuze mee. In 2019 waren dit de prijzen voor de domeinen Vlaanderen, België en Europa:
  Prijzen:
  - .be: € 7 of € 8,42 incl. BTW per jaar
  - .eu: € 12 of € 14,52 incl. BTW per jaar
  - .vlaanderen: € 30 of € 36,3 incl. BTW per jaar

  In het geval van Haaltert hebben jullie al haaltert.be, maar het kan zeker geen kwaad om haaltert.eu en haaltert.vlaanderen officieel te registreren. Dan is Haaltert officieel eigenaar van het internetadres en kan niemand daar meer gaan lopen. En je hoeft daar geen website achter te plaatsen.
  Bij controle van internetadressen kan iedereen dan zien dat Haaltert eigenaar is van die internetadressen; zie ook: https://www.dnsbelgium.be/en/register-your-domain-name/find-registrar?tld=vlaanderen
  Als overheid lijkt het me niet zinvol om haaltert.com te registreren, als dat al zou kunnen, want jullie zijn een overheid, geen commercieel bedrijf.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.