naar top

België, een merk en imago

Wat?

Studiedag voor federale communicatieprofessionals

Nederlandstalige en Franstalige Belgen leven en denken anders maar communiceren samen over België als land. WB Com en Kortom bespreken dit thema tijdens een studiedag op maat van federale communicatieambtenaren.

We nodigen je graag uit op vrijdag 23 maart voor een studiedagvoormiddag over het merk België, zijn communicatie en zijn imago als land.

Eén verbindend verhaal voor België

Op wat gekte rond de Rode Duivels, frieten en bier na is er weinig passie voelbaar rond het merk België. Het ontbreekt aan een verhaal van eenheid, één bindend idee van 'Belgian exceptionalism'.

De gerenommeerde marktonderzoeker Jan Callebaut legt de vinger op de wonde in zijn boek ‘Het Merk België’. Hij licht zijn visie toe en reikt communicatie-ideeën aan om het ‘merk België' er bovenop te helpen.

België, eigenzinnig fenomenaal en Focus on Belgium

In het voorjaar 2017 werd de imagocampagne ‘België, eigenzinnig fenomenaal’ gelanceerd. Arlin Bagdat (FOD Kanselarij) vertelt hoe deze campagne tot stand kwam. Ze licht de uitgangspunten, doelstellingen en resultaten toe.

Ook de FOD Buitenlandse zaken zet met Focus on Belgium (focusonbelgium.be) ons land op de internationale kaart. Elke Van den Bosch legt ons uit hoe dat gebeurt en hoe het buitenland naar ons klein landje kijkt.

De sprekers gaan vervolgens in gesprek met elkaar en met jou. We denken samen naar over België, zijn communicatie en zijn imago als land.

Laat je inspireren en blik achteraf terug op een evenement vol nieuwe inzichten en inspirerende ontmoetingen met collega’s en experts.

Deze workshop is bedoeld voor elke communicatieprofessional van de federale overheid(sdiensten) en het Brussels Gewest, maar iedereen met een interesse in het onderwerp is welkom.

We voorzien simultaanvertaling.

Les francophones: cliquez sur le lien suivant pour s'inscrire: http://bit.ly/2oIhF1p 

Praktisch

Datum
vrijdag 23.03.2018
Uur
Van 9.30 tot 12.30 uur
Adres
FOD Werkgelegenheid
Zaal Masereel - 1e verdieping
Ernest Blerotstraat 1 in Brussel
(naast station Brussel-Zuid)
Ik schrijf me in

Programma

9 uur Onthaal
9.30 uur Verwelkoming door Sandy Deseure (Kortom) en Jean-Luc Durieu (WBcom)

9.45 uur

Het Merk België – Jan Callebaut

De Belg en zijn land: het is geen overrompelend liefdesverhaal. Op wat gekte rond de Rode Duivels, frieten en bier na is er weinig passie voelbaar rond het merk België. Het ontbreekt aan een verhaal van eenheid, één bindend idee van 'Belgian exceptionalism', zo stelt Jan Callebaut in zijn boek ‘Het Merk België’.

Hoe groot is de bedreiging als zo’n bindend verhaal ontbreekt? Welke communicatiestrategie en -middelen helpen het ‘merk België' er weer bovenop?

Jan Callebaut (Why5Research) is een gerenommeerd marktonderzoeker en opinieleider in communicatiestrategie. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in wereldwijd onderzoek over de drivers en motivaties van mensen. Hij licht zijn visie toe op ‘Het Merk België’ en de rol daarin van communicatie daarin.

10.45 uur Koffiepauze
11.00 uur

België, eigenzinnig fenomenaal – Arlin Bagdat

In het voorjaar 2017 werd ‘België, eigenzinnig fenomenaal’ gelanceerd. Deze campagne somde 99 goede redenen op om België te bezoeken, om er te investeren of om er gewoon fier op te zijn. Met deze campagne wou de FOD Kanselarij het imago van België op een positieve, humoristische en bescheiden manier in de schijnwerpers plaatsen.

Arlin Bagdat (Externe communicatie FOD Kanselarij) vertelt hoe deze campagne tot stand kwam. Ze licht de uitgangspunten, doelstellingen en resultaten van deze imagocampagne toe.

11.30 uur

Focus on Belgium

Elke Van den Bosch (Adjunct-directeur Pers & Communicatie) legt uit hoe de FOD Buitenlandse Zaken tracht België positief in de kijker te zetten in het buitenland, via de website Focus on Belgium. 
12.00 uur

Debat

Sprekers Jan Callebaut , Arlin Bagdat en Elke Van den Bosch gaan in gesprek met jou over hun visie onder leiding van moderator Sandy Deseure.
12.30 uur Broodjeslunch
13.30 uur Einde

Prijs

 • Als lid van Kortom of WBcom neem je gratis deel.
 • Niet-leden betalen 55 euro, inclusief btw.
 • Wie in 2018 aansluit als nieuw lid van Kortom neemt gratis deel. Klik hier voor meer informatie!

 • Drank en lunch zijn inbegrepen.
 • Annuleren: Je kan kosteloos annuleren tot en met vrijdag 16 maart 2018. Annuleer je na deze datum, ben je het volledige bedrag verschuldigd. Een collega mag uiteraard in jouw plaats deelnemen.

Schrijf je in

Wegbeschrijving

Zaal Masereel - 1e verdieping

FOD Werkgelegenheid

Ernest Blerotstraat 1 in Brussel

De Ernest Blerotstraat is de verbindingsstraat tussen het Hortaplein en de Barastraat. Het gebouw bevindt zich naast het station van Brussel-Zuid (uitgang Hortaplein). Voor meer informatie, bekijk de wegomschrijving op de website van de FOD Werkgelegenheid.

 • Trein: Neem de trein tot Brussel-Zuid en neem in het station de uitgang ‘Hortaplein’. Het gebouw van de FOD is recht tegenover deze uitgang gelegen.
 • Metro: Neem de metrolijn 2. Stap uit in het metrostation ‘Zuidstation’ en volg de uitgang ‘Zuidertoren’. Het gebouw van de FOD bevindt zich nabij deze uitgang. Je kan ook het station doorkruisen en de uitgang ‘Hortaplein’ nemen: het gebouw bevindt zich recht tegenover deze uitgang.
 • Bus: De lijnen 27, 49, 50 en 78 van de MIVB/STIB hebben een halte aan het Zuidstation. De lijnen HL, 116, 117, 118, 134, 136, 137 en 144 van De Lijn passeren ook aan het Zuidstation (Paul Henri Spaaklaan). De lijnen W, WI, 123 en 365a van de TEC hebben een halte op de Fonsnylaan.
 • Tram: De tramlijnen 4, 23, 32, 55, 56, 81 en 82 hebben een halte in de overdekte straat voor trams en bussen langs het Zuidstation ofwel in het ondergronds metrostation. Neem de uitgang ‘Zuidertoren’ of ‘Hortaplein’ om de FOD te bereiken.
 • Parkeren: Vlakbij parkeren kan in de openbare parking: Q-Park onder Brussel-Zuid.
Toon in Google Maps
 • ingang

Vragen?

Stel je vraag aan Joost Ramaut, 050 31 14 31 - info@kortom.be

Organisatie