naar top

Campus Kortom

Wat?

Workshop met praktische communicatieverhalen en een waaier aan inspirerende praktijksessies & algemene vergadering Kortom

Communicatie is altijd in beweging. Tijdens ‘Campus Kortom’ blijf je bij en luister je naar praktische en gevarieerde verhalen met de voeten in de praktijk. Je kan het volledige dagprogramma volgen of kiezen tussen het voor- of namiddaggedeelte.

Tijdens de voormiddag plukt Eric Goubin de meest bruikbare tips en richtlijnen om beter te communiceren uit zijn boek ‘Tante Mariette en haar fiets’. Hij reserveert de nodige tijd voor jouw vragen uit de dagelijkse communicatiepraktijk.

Je kan die namiddag aanschuiven voor enkele sterke praktijkverhalen:

 • ‘De Overijsenaar’ kreeg een grondige make-over en werd een fris en aantrekkelijk informatieblad
 • Je leert welke sociale media je best inzet naar jongeren en welke je beter links laat liggen
 • Je hoort hoe je investeert in een efficiënt en bruikbaar intranet voor jouw medewerkers
 • De Beloofd-campagnes van VSV helpen ook jou te werken aan veiliger verkeer
 • De participatiecoaches van Peer zorgen voor meer draagvlak en betrokkenheid bij lokale projecten
 • Je krijgt praktische tips om sociale media beter op elkaar af te stemmen en resultaatsgericht in te zetten

Aansluitend verwelkomen we je op de jaarlijkse algemene vergadering van Kortom. Jouw aanwezigheid als lid is belangrijk voor ons, want naast de evaluatie van het voorbije werkjaar, de verkiezing van nieuwe bestuurders, bespreken we ook de toekomstplannen van jouw vakvereniging. Deel jouw ideeën voor een beter Kortom met ons!

Praktisch

Datum
maandag 05.03.2018
Uur
9.30 - 12.30 u. / 13 - 15.45 u. / 16 - 18 u.
Adres
De Priem, Priemstraat 51 in Brussel
(tussen station Brussel-Zuid en Brussel-Centraal)
Ik schrijf me in

Programma

9.00 u. Onthaal met koffie.
9.30 u.

Beter communiceren in tien tips – Eric Goubin

We informeren iedereen. Hoe meer communicatiekanalen, hoe beter. In communicatie komen vaak dezelfde fouten en misvattingen voor. Communiceren is een vak dat zich voortdurend verbreedt en verdiept maar enkele stevige basispijlers vormen de uitgangspunten voor efficiënte en zinvolle communicatie.

Gebaseerd op jaren ervaring en onderzoek vertaalt Eric Goubin uit zijn boek ‘Tante Mariette en haar fiets’ de meest voorkomende fouten uit de praktijk naar bruikbare tips en richtlijnen om beter te communiceren.

Eric gaat ook uitgebreid in op jouw kleine en grote vragen uit de dagelijkse communicatiepraktijk.

12.30 u. Onthaal met koffie en broodjes.
13.00 u. Keuzeronde 1 (tot 13.45u)
 

1.      Een make-over voor ‘De Overijsenaar’ – Marieke Debels

Eind december vonden de Overijsenaren een nieuw infomagazine in de bus, het resultaat van een grondige make-over. ‘De Overijsenaar’ is een fris infoblad geworden met veel nieuwtjes, praktische tips en een overzichtelijke evenementenkalender in een aantrekkelijke lay-out.

Marieke Debels (communicatieambtenaar Overijse) vertelt hoe deze vernieuwingsoperatie werd aangepakt en evalueert het resultaat.

 

2.     Sociale media: kies de bomen in het bos - Jeroen Naudts

Snapchat, Musical.ly, Instagram. Sociale kanalen worden in een verschroeiend tempo superpopulair bij tieners en jongeren maar deemsteren soms al even vlug weer weg. Moet je in jouw communicatie inpikken op elk populair kanaal?

Jeroen Naudts (Arteveldehogeschool Gent) voerde onderzoek naar de rol van sociale media als nieuws- en brandingkanaal bij jongeren. Hij distilleert de belangrijkste inzichten en helpt je bij de keuze om nieuwe sociale media wel of niet in te zetten in jouw communicatiemix naar jongeren.

14.00 u. Keuzeronde 2 (tot 14.45 u)
 

3.     Een intranet met meerwaarde - Astrid Vrolix

Een intranet is een onmisbaar instrument voor jouw interne communicatie. Het is een ondersteunend kanaal om informatie uit te wisselen en kennis te delen tussen medewerkers. Wat zorgt voor een efficiënt en bruikbaar intranet?

Astrid Vrolix toont hoe het intranet van in de gemeente Mol is opgebouwd. Ze benadrukt de toptaken met een meerwaarde voor de gebruiker en toont hoe het intranet bijdraagt aan het ‘community-gevoel’ in de organisatie.

 

4.     Een belofte kan levens redden in het verkeer – Werner De Dobbeleer

Met de Beloofd-campagne wil de Vlaamse Stichting Verkeerskunde werken aan veiliger verkeer. Een belofte aan dierbaren kan daarbij helpen.

Werner De Dobbeleer (woordvoerder VSV) vertelt welke gedragsverandering de Beloofd-campagne beoogt en hoe ze resultaat wil bereiken. Hij toont de mogelijkheden en het campagnemateriaal om ook zelf te werken aan veiliger verkeer.

15.00 u. Keuzeronde 3 (tot 15.45 u)
 

5.     Partici-Peer – Sep Vandijck

Vijf jaar geleden deed Peer een oproep naar participatiecoaches in de stad. Deze geëngageerde vrijwilligers werden opgeleid als aanspreekpunt tussen de bewoners en het stadsbestuur. Het project ‘Partici-Peer’ leidde naar meer betrokkenheid bij inwoners en betere projecten.

Sep Vandijck (stad Peer) evalueert de ambitie en het resultaat van dit project en wijst op de meerwaarde van participatiecoaches. 

 

6.     Spreek met één stem op sociale media -  Sofie Willems

Vaak experimenteren verschillende diensten in een organisatie met sociale media. Ze sturen elk hun boodschappen uit en bouwen aan een eigen fanbase. Hoe krijg je meer eenheid in die vele accounts en berichten?

Sofie Willems (Parlevinkers) geeft je praktische tips om sociale media beter op elkaar af te stemmen en meer resultaatsgericht in te zetten. Zo krijg je met een minimum aan inspanningen een maximum aan respons.

15.45 u. Koffiepauze

16 u.

Algemene vergadering

evaluatie 2017 en planning 2018

 • Evaluatie: Beknopt overzicht en evaluatie van de Kortom-output ’17 en goedkeuring van de resultatenrekening ’17 en begroting ’18.
 • Bestuur: Mandaat voor nieuwe bestuurders van Kortom.
 • Leden: Bevestiging van de ledenlijst en vaststelling van de ledenbijdrage in 2019.
18 u. Einde

Prijs

Deelname is gratis voor Kortomleden.

Niet-leden betalen 25 euro per dagdeel (incl. BTW) en ontvangen na de workshop een factuur.

Er zijn ’s middags broodjes voorzien.

Schrijf je in

Wegbeschrijving

De Priem, Priemstraat 51 in Brussel

‘De Priem’ bevindt zich in de Priemstraat, recht tegenvoer de ingang van station Brussel-Kapellekerk (tussen station Brussel-Centraal en station Brussel-Zuid). In dit gebouw zijn onder meer Cultuurconnect en FARO gevestigd.

 • Station Brussel-Kapellekerk: Neem de uitgang aan de voorzijde. Steek de straat over tot in de Priemstraat
 • Station Brussel-Zuid. Neem de uitgang Fonsny. Ga naar links richting binnenring. Steek de binnenring over en ga onder de spoorwegbrug door. Wandel rechts in de Stalingradlaan. Ga naar rechts in de Radstraat en wandel tot aan de spoorwegbrug. Volg het voetpad mee naar links, de bocht om. Je wandelt de Priemstraat in (recht tegenover de hoofdingang van station Brussel-Kapellekerk).
 • Station Brussel-Centraal. Neem de hoofduitgang van het station en ga naar links in de richting van de Kunstberg. Ga rechts in de Keizerslaan en blijf verder volgen in de Ursulinenstraat. Ter hoogte van de hoofdingang van station Brussel-Kapellekerk ga je in de Priemstraat.
Toon in Google Maps
 • priemstraat plan
 • priemstraat foto

Vragen?

Kortom, Joost Ramaut, 050 31 14 31, joost@kortom.be

Organisatie

 • kortom