naar top

Hoe hou jij de communicatie in jouw ziekenhuis gezond? - Collegagroep Ziekenhuizen

Wat?

Steeds meer ziekenhuizen zijn zich bewust van het belang van interne en externe communicatie. Niet enkel universitaire maar ook algemene en psychiatrische ziekenhuizen voorzien steeds vaker personeel, budgetten en gepaste communicatiemiddelen om met patiënten en hun familie, de belangrijkste stakeholders maar ook de artsen en personeelsleden te communiceren.

Kortom– vereniging voor overheids- en socialprofitcommunicatie – organiseerde de voorbije jaren, in samenwerking met verschillende partners, geregeld studiedagen over gezondheidscommunicatie. Tijdens deze kleinschalige collegagroep staan ervaringsuitwisseling en kennisdeling tussen collega’s centraal.

Collegagroep op jouw maat

We nodigen elke communicatieverantwoordelijke en -medewerker van een algemeen, psychiatrisch en universitair ziekenhuis uit om op maandag 23 oktober mee na te denken over de belangrijke uitdagingen van communicatie in een ziekenhuis.

Geef ons jouw voorkeur door tussen de 4 gespreksthema’s. Op basis van jouw keuze verdelen we de gespreksgroepen. Samen met een moderator deel je jouw ervaringen en verneem je hoe collega’s hun communicatie aanpakken. Deze ervaringen bezorgen jou een massa praktijkgerichte tips waarmee je nadien meteen aan de slag kunt.

Deelnemen aan deze bijeenkomst is voor Kortomleden gratis, maar schrijft je vooraf wel in

Kies uit vier thema’s

Je kan kiezen tussen deze 4 gespreksthema’s via http://s.research.indiville.be/keuzegespreksthema). Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jouw voorkeur en bezorgen je een week vooraf een bevestiging.

  • Interne communicatie: Hoe pak jij de interne communicatie aan? Hoe speel je in op de doorlopende veranderingen in een ziekenhuis, op steeds meer controle op processen, procedures en regels? Hoe houd je rekening met de verhouding tussen werk en privé? Ligt de nadruk op de mens (patiënt, arts, verpleegkundige) of op de technologie?
  • Beleid & communicatie: Welke rol heeft communicatie in het ziekenhuis? Stimuleert jouw communicatie samenwerking tussen mensen en diensten? Welke ambities en middelen heb je om een communicatiebeleid te voeren? Welke hindernissen ervaar je en hoe ga je ermee om?
  • Externe communicatie: In welke mate kan je open zijn in  jouw externe communicatie? Hoe maak je met communicatie een verschil naar jouw stakeholders? Ligt de nadruk op emotie of op ratio? Meer communiceren of beter communiceren?
  • De veranderende patiënt: Hoe houd je in communicatie rekening met een mondigere patiënt? Staat de mens en zijn zorg voorop, of het ziekenhuis? Wordt de patiënt beschouwd als een consument? Hoe ga je om met steeds veeleisendere patiënten?

Praktisch

Datum
23.10.2017
Uur
10 - 13
Adres
De Priem, Priemstraat 51 in Brussel (tussen station Brussel-Zuid en Brussel-Centraal)

Ik schrijf me in

Programma

9.30 u. Onthaal met koffie.
10 u. Verwelkoming en kennismakingsronde. We splitsen op in twee gespreksgroepen
10.15 u.

Gespreksronde 1

Op basis van jouw keuze tussen de 4 gespreksthema’s verdelen we in 2 gespreksgroepen. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen zijn favoriete gespreksthema’s kan bespreken.

11.30 u. Koffiepauze
11.45 u.

Gespreksronde 2

Op basis van jouw keuze tussen de 4 gespreksthema’s verdelen we in 2 gespreksgroepen. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen zijn favoriete gespreksthema’s kan bespreken.
13 u. Broodjeslunch
13.30 u. Einde

Prijs

Deelname aan deze collegagroep is voor Kortom-leden gratis. Niet-leden betalen 25 euro (incl. btw). 

Schrijf je in

Wegbeschrijving

‘De Priem’ bevindt zich in de Priemstraat, recht tegenvoer de ingang van station Brussel-Kapellekerk (tussen station Brussel-Centraal en station Brussel-Zuid). In dit gebouw zijn onder meer Cultuurconnect en FARO gevestigd.

  • Station Brussel-Kapellekerk: Neem de uitgang aan de voorzijde. Steek de straat over tot in de Priemstraat
  • Station Brussel-Zuid. Neem de uitgang Fonsny. Ga naar links richting binnenring. Steek de binnenring over en ga onder de spoorwegbrug door. Wandel rechts in de Stalingradlaan. Ga naar rechts in de Radstraat en wandel tot aan de spoorwegbrug. Volg het voetpad mee naar links, de bocht om. Je wandelt de Priemstraat in (recht tegenover de hoofdingang van station Brussel-Kapellekerk).
  • Station Brussel-Centraal. Neem de hoofduitgang van het station en ga naar links in de richting van de Kunstberg. Ga rechts in de Keizerslaan en blijf verder volgen in de Ursulinenstraat. Ter hoogte van de hoofdingang van station Brussel-Kapellekerk ga je in de Priemstraat.

 

Toon in Google Maps
  • depriem1
  • De Priem2

Vragen?

Kortom, Joost Ramaut, info@kortom.be, 050 31 14 31

Organisatie

  • kortom