naar top

Collegagroep Ziekenhuizen - Hoe pak je de interne communicatie aan in jouw ziekenhuis?

Wat?

Interne communicatie: nog nooit zo hoog op de agenda

De coronapandemie heeft de interne communicatie in elk ziekenhuis grondig door elkaar geschud maar tegelijk zichtbaarder en belangrijker gemaakt.

Ook in jouw ziekenhuis wil je collega’s correct informeren over recente beslissingen. Het is belangrijk om alle medewerkers snel te sensibiliseren rond nieuwe richtlijnen of ander gedrag.

Persoonlijke communicatie is een hoeksteen voor succesvolle interne communicatie maar afstandsregels en mondmaskers maken dit net moeilijker. Het intranet en online tools zijn de draaischijven voor een gesmeerde werking maar hebben ook hun beperkingen. Nieuwsbrieven, vlogs en webinars zijn belangrijker dan ooit.

Hoe blijven medewerkers op de hoogte? Hoe zorg je voor verbinding tussen de collega’s en met de organisatie? Hoe werken ze samen aan betere zorg?

Tijdens deze online collegagroep schetsen we een kader en geven je tips voor betere interne communicatie in een ziekenhuis. We wisselen ervaringen uit en luisteren naar jouw vragen tijdens het online groepsgesprek met communicatiecollega’s van andere ziekenhuizen.

Collegagroep op jouw maat

Kortom – vereniging voor overheids- en socialprofitcommunicatie – organiseerde de voorbije jaren, in samenwerking met Zorgnet-Icuro, geregeld studiedagen over gezondheidscommunicatie. Tijdens deze collegagroep staan ervaringsuitwisseling en kennisdeling tussen collega’s centraal.

We nodigen elke communicatieverantwoordelijke en -medewerker van een algemeen, psychiatrisch en universitair ziekenhuis uit om op maandag 31 januari mee na te denken over de belangrijke uitdagingen van interne communicatie in een ziekenhuis.

Na een korte inleiding en de toelichting van een case deel je, samen met een moderator, jouw ervaringen. Je leert je hoe collega’s hun interne communicatie aanpakken. Deze ervaringen bezorgen jou zeker tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

Deelnemen aan deze bijeenkomst is gratis voor leden van Kortom en Zorgnet-Icuro, maar schrijft je vooraf wel in.

Deze collegagroep wordt georganiseerd via Zoom.

Voor wie?

Elke communicatieverantwoordelijke en -medewerker van een algemeen, psychiatrisch of universitair ziekenhuis

Praktisch

maandag 31 januari 2022
10:00 - 12:30 uur

lid Kortom of Zorgnet-Icuro : gratis

Niet-lid : 25 euro (vrijgesteld van btw)

Programma

9.50 u. Je kan inloggen via een Zoom-link. Je ontvangt die link een week vooraf.
10 u.

Interne communicatie in een ziekenhuis: belangrijker dan ooit

De coronacrisis legt de vinger op de wonde: interne communicatie is de motor van elke organisatie. Te weinig of ad hoc interne communicatie leidt tot wrevel bij de medewerkers.Hoe pak je de interne communicatie in jouw ziekenhuis beter aan? Hoe zorg je voor een planmatige aanpak en een vlotte interne flow?

Edgard Eeckman (communicatiemanager UZ Brussel) duidt de belangrijkste uitgangspunten en geeft je praktische tips om aan de slag te gaan.
10.45 u.

Interne communicatie in Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Welke impact heeft de coronapandemie op de interne communicatie van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen?

Bram Van Dessel (communicatiemanager ZNA) vertelt meer over de initiatieven rond interne communicatie bij ZNA. Hij licht de effecten en leerpunten toe.
11.15 u. Pauze
11.30 u.

Gespreksronde

Samen met een moderator deel je jouw ervaringen in kleine groepjes. Je hoort hoe jouw collega’s hun interne communicatie aanpakken. Deze ervaringen kunnen je inspireren voor betere interne communicatie.

12.25 u. Afsluiting met alle deelnemers en praktische afspraken.
12.30 u. Einde

Vragen?

Heb je vragen over deze collegagroep? Neem dan contact op met Joost Ramaut, 050-31 14 31 of joost@kortom.be.

Organisatie

  • kortom