naar top

Online basisopleiding Overheidscommunicatie

Wat?

Word de baas van je communicatie 

Net in het bad van overheidscommunicatie geworpen en aan het zwemmen doorheen de verschillende disciplines die ons mooie vak rijk is? Of al een poosje communicatieverantwoordelijke en voel je de nood om je kennis op te blinken?

Maak kennis met onze online basisopleiding: een helder overzicht van verschillende domeinen van overheidscommunicatie en een opleiding boordevol tips, oefeningen en praktijkvoorbeelden.

Wat je oppikt tijdens de basisvorming, versterkt je kennis, inspireert en enthousiasmeert. Bovendien hoor en deel je verhalen en ervaringen van en met de andere deelnemers en bouw je zo een stevig netwerk uit.

De basisopleiding bestaat uit 6 opleidingssessies van een halve dag die je enkel als één geheel kan volgen.

Als deelnemer aan de basisopleiding krijg je een reductie bij deelname aan (max.) 2 andere opleidingen voor beginners uit het Kortom-activiteitenaanbod.

Bovendien ontvangt elke deelnemer aan de basisopleiding overheidscommunicatie ook het handboek Tante Mariette en haar fiets, de bijbel voor elke communicatiemedewerker.

Deze opleiding wordt in het voorjaar 2021 online via Zoom georganiseerd. De deelnemer ontvangt ook de video-opname van elke opleiding achteraf.

Voor wie?

Schrijf je in voor deze basisopleiding als jij ...

  • nieuw bent op de communicatiedienst en je wil verdiepen in overheidscommunicatie
  • al aan de slag bent als communicatiemedewerker, maar graag een frisse blik wil op het vak
  • uit eerste lijn praktische tips en boeiende inzichten van communicatie-experten wil krijgen
  • collega's uit alle overheidsniveaus wil leren kennen en een netwerk wil uitbouwen

Praktisch

donderdag 21 januari 2021 - vr 05 februari 2021
09:30 - 12:30 uur

Kortom-lid: 495 euro (vrijgesteld van btw)

Niet-lid: 675 euro (vrijgesteld van btw)

Elke deelnemer aan de basisopleiding overheidscommunicatie ontvangt ook het handboek Tante Mariette en haar fiets, de bijbel voor elke communicatiemedewerker.

Programma

De basisopleiding overheidscommunicatie bestaat uit 6 opleidingssessies van een halve dag die je enkel als één geheel kan volgen. Deze opleidingen worden online georganiseerd.

Sessie 1: Communicatiebeleid

online

deel 1 - donderdag 21 januari 2021 van 9.30 tot 12.30 u.

deel 2 - vrijdag 22 januari 2021 van 9.30 tot 12.30 u.

We starten bij het communicatiebeleid: de strategische krijtlijnen voor je communicatie. We bespreken het doel en de doelgroepen, de basis om werk te maken van een strategisch beleidsplan.

Eric Goubin wijst op het belang van een communicatie-audit en strategie- en missiebepaling. Hij breekt ook een lans voor een eigentijds communicatiebeleid.

Je krijgt inzicht in de organisatie van een communicatiedienst en je krijgt een duidelijk overzicht van de kerntaken van elke communicatieverantwoordelijke.

Deze opleiding is doorspekt met verhalen en tips uit de communicatiepraktijk.

Sessie 2: Communicatieplanning

online

deel 1 - donderdag 28 januari 2021 van 9.30 tot 12.30 u.

deel 2 - vrijdag 29 januari 2021 van 9.30 tot 12.30 u.

Laat je niet meeslepen door de waan van de dag. Het communicatieplan is een belangrijke basis en een handig werkinstrument voor elke communicatiedienst.

Een communicatieplan bouw je stapsgewijs op vanuit het algemeen beleid. Je houdt rekening met het wettelijk kader, het huidige communicatieklimaat en de vooropgestelde doelstellingen om tot een uitvoerbaar actieplan te komen.

Eric Goubin toont hoe je vanuit behoeften van de burgers werkt aan een plan met strategische doelstellingen. Tijdens deze praktische opleiding leer je ook meer over de communicatiemix en het meten van doelstellingen.

Sessie 3: Online communicatie

online

deel 1 - donderdag 4 februari 2021 van 9.30 tot 12.30 u.

deel 2 - vrijdag 5 februari 2021 van 9.30 tot 12.30 u.

Online communicatie en dienstverlening zijn niet meer weg te denken. Burgers willen wanneer het hen uitkomt online iets kunnen regelen, geïnformeerd worden of hun mening kunnen geven. Dat maakt het communicatielandschap extra uitdagend.

Sofie Verhalle maakt je wegwijs in de wereld van de digitale communicatie en toont hoe je dit strategisch kan aanpakken. Uiteraard krijg je de nodige updates over de verschillende online media en statistieken over de gebruikers. Zo weet je meteen hoe je inspeelt op de behoeftes van jouw doelpubliek.

Extra voordeel: geniet van een reductie op andere opleidingen

Als deelnemer aan de basisopleiding kan je ook deelnemen aan deze 4 bijkomende opleidingen voor beginners uit het Kortom-activiteitenaanbod.

Je schrijf je hiervoor apart in.

Wil je 1 of 2 van deze opleidingen volgen? Je geniet je van een reductie van 45 euro: opteer bij inschrijving voor de optie 'deelnemer basisopleiding overheidscommunicatie'. 

Wil je 3 of 4 van deze opleidingen volgen? Geen probleem. Bij inschrijving van 2 van deze opleidingen kies je voor de optie 'deelnemer basisopleiding overheidscommunicatie' en geniet je 2 x van een reductie van 45 euro. Als je inschrijft voor een 3e of 4e opleiding opteer je voor de deelnameprijs als Kortom-lid of niet-lid (dus zonder reductie).

Spreker

Eric Goubin

Eric Goubin is auteur van de communicatiebijbelTante Mariette en haar fiets’ en dé referentie voor alle kennis over overheids- en socialprofitcommunicatie.

Hij is wetenschappelijk medewerker bij Kortom en hoofdlector en senior researcher aan de Thomas More hogeschool. Hij was achtereenvolgens journalist, communicatiecoördinator, docent, opleidingshoofd en onderzoeksdirecteur en stond aan de wieg van het kenniscentrum Memori.

Sofie Verhalle

Sofie Verhalle leeft zich uit als digitale raadgever en sociale media strateeg. Vol enthousiasme begeleidt ze workshops vol complexe communicatieproblemen en helpt ze organisaties beter te communiceren via digitale kanalen. 

Sofie is op haar best als ze kan connecteren met mensen, kan inspireren en enthousiasmeren. Haar expertise deed ze op bij onder andere Telenet en Talking Heads. Ze werkt voor klanten als De Lijn, VUB, VIAA en Bibliotheek De Krook. 

Vragen?

Stel gerust je vraag via info@kortom.be  of 050 31 14 31.