naar top

Opleiding Usability: Maak je website gebruiksvriendelijk

Wat?

 • Tijdens deze opleiding staat de gebruiksvriendelijkheid van websites centraal. Wil jij ook dat je bezoekers direct de info vinden die ze zoeken?En niet steeds dezelfde vragen krijgen via e-mail, telefoon of aan het loket?

 • Dankzij de concrete usability-tips, tricks & technieken die je leert in deze opleiding kan je de website van je overheid, social-profit- of non-profitorganisatie meteen verbeteren.

 • Lesgever Joey Kant (AGConsult) geeft je de handvaten om zelf aan de slag te gaan met jouw website. Hij geeft concrete tips en massa’s voorbeelden om je homepage, overzichtspagina‘s, detailpagina‘s en formulieren beter te maken.
Over Joey Kant
 • Joey is usability en conversieoptimalisatie expert bij AGConsult.Hij maakt websites succesvoller, door ze gebruiksvriendelijker te maken. Hij stemt vorm en inhoud volledig af op de noden en verwachtingen van de doelgroep.

 • Joey werkt voor klanten als Universiteit Gent, Securex. Zijn kennis komt dus niet uit de boekjes maar uit de praktijk. En het is die kennis die hij met je deelt tijdens deze opleiding over usability en UX.
Dit zeiden cursisten over de opleiding Webschrijven en Usability: 
 • "Het was van begin tot eind een zeer boeiende uiteenzetting die makkelijk te volgen was en toch een grote bron aan informatie vormde."

 • "Ik kreeg veel nuttige tips en goede voorbeelden. Meteen bruikbaar op onze eigen website." 

 • "Een massa's praktische tips, met een grote deskundigheid." 

Voor wie?

 • Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die die werkt aan een website voor een overheid of een andere non-profit of social-profitorganisatie.

 • Om voordeel te halen uit deze training hoef je géén voorkennis te hebben van usability. Met een portie gezond verstand maak je de perfecte start.

 • We gaan niet dieper in op webschrijven.

Praktisch

dinsdag 06 oktober 2020
09:30 - 16:30 uur
Politeia
Keizerslaan 34
1000 Brussel

225 euro voor leden van Kortom (vrijgesteld van btw)

265 euro voor niet-leden (vrijgesteld van btw)

Programma

1. De basis van usability

Hét doel van een gebruiksvriendelijke website? Ervoor zorgen dat je bezoekers direct de informatie vinden die ze zoeken.

Hoe je dat bereikt, zo’n user-friendly overheidswebsite? Om te beginnen moet je site voldoen aan de 7 basisvoorwaarden voor usability: de ‘UX piramide’.

2. Toptakenonderzoek: een must

Op een gebruiksvriendelijke overheidswebsite vinden bezoekers direct wat ze zoeken. Maar je moet natuurlijk eerst weten wát ze zoeken.

Je krijgt meer uitleg én massa’s voorbeelden hoe je te weten komt wat de toptaken zijn van jouw bezoekers.

3. Basisprincipes van een goede homepage

Een goede homepage focust op de toptaken van je bezoekers. Maar hoe doe je dat nu? Hoe breng je structuur in je homepage?

4. Hoe ziet een goede navigatie eruit?

Minstens even belangrijk als je homepage, is je navigatie.

Wat zijn de richtlijnen voor navigatie? Waar zet je welk onderdeel op je pagina’s? Hoe pak je het design van je navigatie aan en welke naamgeving gebruik je best?

5. Categorie- of overzichtspagina‘s

De taak van een categorie- of rubriekpagina is je bezoekers helpen kiezen.

Maar hoe doe je dat, bezoekers helpen kiezen op een informatieve website?

6. Detailpagina‘s

Ook op de detailpagina’s van je overheidswebsite, of social-profit- of non-profitsite moeten bezoekers direct vinden wat ze zoeken.

7. Formulieren

Formulieren zijn voor veel overheden, social-profit en non-profit-organisaties een essentieel onderdeel van hun website.

Het is het moment dat je bezoekers tot actie overgaan. Ze abonneren zich bijvoorbeeld op je nieuwsbrief of vragen online een attest aan.

8. Gebruikersonderzoek

Wil je echt een goede website hebben? Pas dan niet alleen de usability-regels toe. Blijf continu gebruikersonderzoek doen.

Wegbeschrijving

Adres: Keizerslaan 34 

Sociare bevindt zich nabij station Brussel-Centraal.

Met de trein

 • Vanuit station Brussel-Centraal is het ongeveer 5 minuten stappen naar Politeia.
 • Neem de stationsuitgang richting Kunstberg/Keizerslaan.
 • Volg de Keizerslaan richting Kapellekerk. Politeia bevindt zich tegenover het PS-hoofdkwartier.

Met de auto

Parkeren kan in volgende betaalparkings:

 • Central Gate (Kantersteen 39, 1000 Brussel)
 • Interparking Square Albertine (Stuiversstraat 3, 1000 Brussel)

Vragen?

Stel jouw vragen via info@kortom.be of 050 31 14 31.