naar top

Mediatraining voor crisissituaties

Wat?

Na een crisis hoor je vaak terechte opmerkingen bij de aanpak van de communicatie. Er is veel meer nodig dan een snel persbericht.

 • Hoe hou je rekening met de directe nieuwsstroom via sociale media en websites?
 • Hoe informeer je verschillende doelgroepen op een correcte en snelle manier?

Deze mediatraining start met een korte inleiding. We verdelen maximum 16 deelnemers in twee groepen die elk een crisisscenario uitwerken en oefenen. De invalshoek van de oefening is gericht op crisiscommunicatie, het scenario beperkt zich niet tot noodplanning.

Verloop van de mediatraining

De crisis ontwikkelt zich tijdens de training. De groep moet telkens opnieuw beslissingen nemen: wat wel of niet doen, welk communicatiekanaal inzetten, al dan niet een briefing organiseren of een persbericht uitsturen, ...

De deelnemers maken ondertussen gebruik van sociale media. Tussendoor worden onaangekondigd media-interviews afgenomen die inspelen op de situatie.

Frank Van Oss vertrekt vanuit de inhoud van de boodschap en moedigt je aan om nog gerichter te communiceren. Via de stop and go methode wordt de boodschap onmiddellijk besproken en verbeterd waar nodig. Zo voel je als deelnemer direct de mogelijkheden om nog beter te doen in crisissituaties.

Na de training heb je een crisis in de verschillende fasen doorlopen. Zo leer je om crisiscommunicatie in de praktijk nog beter aan te pakken. Je ontvangt na de training het opgenomen beeldmateriaal.

Over de lesgever

Frank Van Oss werkt al meer dan twintig jaar als trainer en coach voor mediarelaties, speeches en debating. Hij trainde al meer dan 2.400 communicatieprofessionals over de hele wereld, waaronder meer dan 400  ambtenaren en politici.

Dankzij z’n jarenlange ervaring als trainer graaft Frank Van Oss dieper dan de evidenties. Hij heeft een lange ervaring met het uitschrijven van realistische crisisscenario’s die de deelnemers verplichten om zowel mondeling als schriftelijk te communiceren en zowel klassieke als nieuwe media te gebruiken.

Hij is de auteur van het boek “Spreken is goud. Maar vooral wat je zegt is belangrijk”, dat verscheen bij LannooCampus.

Praktisch

Datum
donderdag 28.02.2019
Uur
9: 30 - 16:30
Adres
Inovant
Coveliersgebouw – 3e verdieping,
Boomgaardstraat 22 in Antwerpen-Berchem
Ik schrijf me in

Prijs

 • Kortom-leden: 255 euro (incl. btw)
 • Niet-leden: 315 euro (incl. btw)

Nog geen lid, maar wel geïnteresseerd in ons lidmaatschap? Bekijk hier snel jouw voordelen

Documentatie, drank en broodjeslunch zijn inbegrepen. 

Annuleren kan enkel schriftelijk tot 2 weken vóór aanvang van deze training. Zo niet, dan betaal je het volledige deelnameprijs. Uiteraard kan iemand anders in je plaats deelnemen.

Schrijf je in

Wegbeschrijving

Inovant, Coveliersgebouw – 3e verdieping, Boomgaardstraat 22 in Antwerpen-Berchem.

Op de website van Inovant vind je een gedetailleerde wegbeschrijving.

Trein

Het Coveliersgebouw is zowel vanaf het Station Antwerpen-Centraal als vanaf Antwerpen-Berchem vlot te bereiken.

 • Kom je vanuit het station van Antwerpen-Centraal?

In het station van Antwerpen-Centraal neem je aan de halte 'Diamant' tram 15 met bestemming Boechout tot aan de halte 'Berchem De Merode'. Je kunt ook tram 6 met bestemming Olympiade nemen tot aan de halte 'Antwerpen Harmonie'. Je bent ongeveer 10 minuten onderweg.

 • Kom je vanuit het station van Antwerpen-Berchem? Het station ligt op 1,3 kilometer van het gebouw.

Verlaat het station via de achterzijde. Sla er rechtsaf en neem de eerste straat links. Dit is de Boomgaardstraat. Vervolg deze straat tot je op je linkerzijde het Coveliersgebouw ziet.
Verkies je het openbaar vervoer? Dan kun je aan Antwerpen-Berchem bus 30 richting Zuid nemen. Na 4 minuten stap je af aan de halte 'Antwerpen Haringrodestraat'. 

Bus – tram

De volgende bussen en trams komen in de buurt van het Coveliersgebouw:

 • lijnen 30 en 34: stap af aan de halte ‘Antwerpen Haringrodestraat’. Deze halte ligt direct aan het Coveliersgebouw. 
 • lijnen 7 en 15: stap af aan de halte 'Antwerpen De Merode'. Deze halte ligt op 50 meter van het Coveliersgebouw.Wandel de Boomgaardstraat in en het gebouw ligt op je rechterzijde. 
 • lijnen 2, 6, 17, 191 en 507: stap af aan de halte ‘Antwerpen Harmonie’. Deze halte ligt op 150 meter van het provinciehuis. Wandel met het park op je rechterzijde verder op de Mechelsesteenweg. Neem de tweede straat links. Dit is de Boomgaardstraat.
 • Zijn er storingen of omleidingen op je reisweg? Die kan je snel en eenvoudig terug vinden op de website van De Lijn.

Auto

Het Coveliersgebouw zelf heeft geen parkeerruimte. Je kunt wel in de omliggende straten parkeren, maar het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Je mag er maximaal 10 uur parkeren en je moet betalen van 9.00 tot 19.00 uur. De tarieven starten vanaf € 0,70 voor het eerste uur (€ 1,10 vanaf het tweede uur). Een dagticket kost € 3,80.

Vanaf 1 februari 2017 voert stad Antwerpen in de kernstad en op Linkeroever een lage-emissiezone (LEZ) in. De zone wordt aangeduid met een apart verkeersbord. Meer info vind je op www.slimnaarantwerpen.be/LEZ

Park & Ride

Je kunt je auto ook parkeren op een park & ride aan de rand van de stad, en van daar verder met het openbaar vervoer naar het Coveliersgebouw reizen. 

Toon in Google Maps
 • inovant

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij Joost Ramaut, 050 31 14 31 of joost@kortom.be.