naar top

Studiebezoek Overheidscommunicatie in Nederland

Wat?

Delen is vermenigvuldigen. Overheidscommunicatie in Vlaanderen en Nederland heeft veel gemeenschappelijke punten. Toch zijn verschillen in visie en aanpak erg inspirerend: Hoe pakken onze Nederlandse collega’s overheidscommunicatie aan? Wat kunnen we hiervan opsteken? Kortom werkte, in samenwerking met de gemeente Utrecht, een tweedaags studiebezoek uit.

Tijdens dit inspiratiebezoek werpen Nederlandse collega’s van lokale en bovenlokale organisaties een licht op hun werk. Samen bespreken we relevante communicatietrends, de rol van digitalisering en informatie op maat. We horen ook praktijkverhalen over de communicatieaanpak van de gemeente Utrecht, de Rijksoverheid en de gemeenteraad van Almere.  

Bovendien is dit bezoek het moment bij uitstek voor een doorgedreven gesprek met onze Nederlandse collega’s.

Praktisch

Datum
donderdag 14.06.2018 - vrijdag 15.06.2018
Uur
Adres
Stadskantoor, Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht, Nederland

Programma

Programma – donderdag 14 juni

Heenreis

Vertrek in station Antwerpen-Centraal om 8.45 uur. Aankomst in Utrecht CS om 10.42 uur.

We zetten de bagage af aan het hotel of in het stadskantoor. Inchecken kan pas in namiddag.

11.00 uur Onthaal in stadskantoor Utrecht
11.15 uur Sessie 1 : Iedereen aan zet : relevante trends van overheidscommunicatie in Nederland – Rita Timmerman

In 2017 publiceerde de Rijksoverheid het nieuwe trendrapport ‘Iedereen aan zet’. Uit dit rapport spreekt een duidelijke behoefte aan identiteit en connectie en wordt de faciliterende rol van de overheid benadrukt. Burgers willen een overheid die informatie levert waarop je kan vertrouwen en die relevant en betrouwbaar is.

Rita Timmerman (onderzoekster van Ministerie van Algemene Zaken – Dienst Publiek en Communicatie) stelde de belangrijkste trends in Nederland voor. Ze gaat met jou in gesprek en vertelt hoe deze trends ook concrete acties worden.

13 uur Broodjeslunch
14 uur Sessie 2 : Het kan in Almere – David Kok

De gemeente Almere investeert al jaren in een grotere betrokkenheid van burgers en een sterke communicatie met zijn inwoners, ook via sociale media. Zo kreeg ook de gemeenteraad een eigen gezicht en huisstijl.

David Kok werkt als senior communicatieadviseur voor de gemeenteraad van deze stad van ongeveer 200.000 inwoners in Flevoland. Hij vertelt hoe participatie en communicatie vorm krijgt en gaat hierover in gesprek met jou.

15.30 uur Pauze
16 uur Sessie 3 : Onze noorderburen communiceren digitaal - Ton Baeten

Digitalisering is in Nederland diep doorgedrongen. Overheidsorganisaties zetten stevig in op sociale media en digitale dienstverlening maar ze gebruiken ook big data om hun communicatiestromen te optimaliseren.

Ton Baetens is consultant van het bureau Emma en begeleidt overheidsorganisaties in hun digitaliseringsprocessen. Hij schetst kort de interessantste ontwikkelingen rond digitalisering in Nederland en gaat in gesprek over de items die jou interesseren. 

18 uur Inchecken in hotel
19 uur We plannen een etentje in het feeërieke centrum van Utrecht. We nodigen ook enkele interessante Nederlandse collega’s uit voor een informeel tafelgesprek.

Programma – vrijdag 15 juni

8 uur Ontbijt. Bagage meenemen naar stadskantoor.
9 uur Sessie 4 : Informatie op maat - Han Rouw

Hoe sluit communicatie optimaal aan bij de vragen van burgers? Het rapport ’Informatie op maat’ leverde in 2014 aan de Nederlandse Rijksoverheid visie en uitgangspunten om informatie meer ‘op maat’ te maken van doelgroepen.

Han Rouw (Rijksoverheid – Ministerie van Algemene Zaken) evalueert hoe die principes in de voorbije jaren, met vallen en opstaan, in de praktijk werden gezet.

10.30 uur Pauze
11 uur Sessie 5 : Communicatiebeleid van de stad Utrecht – Mark De Boer

Utrecht is niet enkel de 4e stad (350.000 inwoners) van Nederland met heel wat bezienswaardigheden maar heeft ook een rijke traditie in het ontwikkelen van een vernieuwend en inspirerend communicatiebeleid.

Mark de Boer, de enthousiaste directeur Communicatie, vertelt hoe de stad het communicatiebeleid uitbouwt. Hij gaat daarbij zeker in op de rol van participatie en de invulling van ruimtelijke ordening. Hij gaat in op jouw vragen.

13 uur Middagmaal
13.30 uur Voor wie nog voldoende energie heeft: de Domtoren beklimmen!
15 uur We nemen de trein terug om 15.18 uur in Utrecht. We stappen opnieuw over in Rotterdam.

Om 17.15 uur komen we aan in station Antwerpen-Centraa

Prijs

Wie kiest voor een tweepersoonskamer betaalt een totaalprijs van 275 euro inclusief alle catering, hotelkamer met ontbijt en etentje op donderdagavond. De reservering en betaling van het treinticket gebeurt door elke deelnemer apart.

Wie kiest voor een éénpersoonskamer betaalt een totaalprijs van 375 euro inclusief alle catering, hotelkamer met ontbijt en etentje op donderdagavond. De reservering en betaling van het treinticket gebeurt door elke deelnemer apart.

De factuur wordt na het studiebezoek opgestuurd.

Schrijf je in

Wegbeschrijving

Trein Antwerpen - Utrecht - Antwerpen

Heenreis

  • We nemen op donderdag 14 juni de trein in station Antwerpen-Centraal van 8.45 uur naar Rotterdam (aankomst 9.50 uur).
  • Om 10.05 nemen we in Rotterdam de trein richting Utrecht.
  • We komen aan in Utrecht CS om 10.42 uur.
  • We zetten de bagage af in het stadskantoor naast het station. Inchecken in het hotel, ook op wandelafstand, kan pas in namiddag.

Terugreis

  • We nemen op vrijdag 15 juni om 15.18 uur in Utrecht. We stappen opnieuw over in Rotterdam en komen om 17.15 uur terug in Antwerpen-Centraal.
  • Ticket: Je reserveert en betaalt zelf je ticket hier. De treinreis heen en terug kost ongeveer 40 euro per persoon. Je kan natuurlijk ook direct een ticket boeken van en naar jouw vertrekstation naar Utrecht.
  • Begeleiding: Joost, Annebeth en Eric reizen mee met de trein en begeleiden de treinreizigers.
  • Wie op een andere manier wil reizen naar Utrecht spreekt vooraf af met het Kortom-secretariaat.

Hotel

We overnachten in het NH-hotel vlakbij het station en het stadskantoor van Utrecht.

Bij inschrijving kan je kiezen tussen een één- of tweepersoonskamer. Voor een éénpersoonkamer betaal je de deelnameprijs de meerkost van 100 euro.

Vragen?

Kortom, Joost Ramaut, info@kortom.be, 050 31 14 31

Organisatie

  • kortom
  • utrecht